Fesztivál Fókuszban

CineFest 2018: (I Feel Like Being a) Sex Machine – Ederlezi ébredése

Az elsőfilmes Lazar Bodroža angolul forgatott romantikus sci-fije, az Ederlezi ébredése a Szárnyas fejvadász, A nő és Drake Doremus Zoéjának gondolatait viszi tovább: az ember beleszerethet egy gépbe – de vajon a gép egyszer viszontszeretheti őt?

Úgy tűnik, a mesterséges intelligencia témakörének egyik visszatérő kérdése: vajon mit éreznek a robotok, vajon képesek-e kötődésre és szerelemre? Ebben a diskurzusban a miskolci CineFesten bemutatkozó Lazar Bodroža nem tud új érveket felvonultatni, de romantikus és látványos etűdben fejti ki saját gondolatait az Ederlezi ébredésében (Ederlezi Rising).

A történet szerint Milutin (Sebastian Cavazza) az Alpha Centaurira küldött űrhajós, aki Nimani (Stoya), a női android személyében kap útitársat. Az évekig tartó utazáson a tanulásra képes robotlányt a férfi csak szexuális igényeinek kielégítésére használja, de egy idő után úgy érzi, nem tud megelégedni a program nyújtotta engedelmességgel – arra vágyik, hogy a cyborglány önként adja magát oda neki. Törli az alapprogramot, hogy meglássa, mivé lett az általa formált mesterséges szerető.

A film leírásában az szerepel, hogy ez a történet az űrhajós és a robotlány szerelméről szól – valójában sokkal inkább arról, vajon az lehetséges-e egyáltalán. Melankolikus, filozofikus mű ez, mely Kosta Glušica operatőr repetitív, néhol játékos, máskor pedig monumentalitásra törekvő képeivel

olyan filmeket is felidéz, mint a 2001 Űrodüsszeia, a Gravitáció vagy a Solaris

– nem véletlenül kapta a direktor a Zerkalo, a Tarkovszkij-fesztivál ifjú kritikusainak díját. Milutin belső vívódásainak díszletéül szolgáló, eseménytelenül csordogáló napok sorát lassan hömpölygő, sokszor szinte már öncélúan esztétizáló erotikus jelenetek, a jövő rozsdás technológiáját mesterséges fények villózásába öltöztető szekvenciák és furcsa, álomszerű víziók törik meg. A képek baljós hangulata visszaköszön Nemanja Mosurović különleges dallamaiban disztópikus felhangot adva az egész történetnek.

Amit látunk, rendkívül ígéretes – és az alig létező magyar science fictionnak is reménykeltő lehet –, kár, hogy Bodroža annak ellenére sem tudja elkerülni az elsőfilmes rendezők hibáit, hogy a filmjének alapjául szolgáló forgatókönyvet egy régi motoros, a Tito és én gyermek főszereplője, a színészből lett író, Dimitrije Vojnov követte el Zoran Neskovic története alapján.

A film egyértelműen leggyengébb pontja az egyensúly. 

Bodroža borzasztóan túltolja a szexet – ki tudja, azért választotta-e a szerb származású amerikai pornószínésznőt sztárjának, hogy ilyen explicit módon ábrázolhassa a testi szerelmet, vagy pont Stoyának köszönhetően szaporodtak-e meg az ilyen jelenetek –, ugyanakkor a szerelemről – ami állítása szerint az Ederlezi ébredése mozgatórugója – elég hevenyészetten beszél. Ugyancsak kilóg a lóláb az utolsó nagy fordulatot jelentő végkifejletnél, ami kellő megalapozottság nélkül egyszerűen csak katarzist hajszoló hatásvadászatnak tűnik.

Ennek ellenére – bár a mozit sorban elhagyó nézők talán másként gondolják – lehet szeretni az Ederlezi ébredésétA rendkívül karizmatikus Sebastian Cavazza teljesen hiteles az ösztönei által vezérelt, cinikus Milutin szerepében, Stoyában ráadásul egyenrangú partnerre talált. A főszereplő nőt Belgádban alakításáért a legjobb színésznő díjával jutalmazták – nagy kérdés, hogy vajon ez egy új karrier első állomása-e. Sibel Kekillinek bejött: A fallal szembentől egészen a Trónok harcáig jutott a szintén a felnőtt filmek világából induló színésznő.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. kataorsolya@filmtekercs.hu

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..