Fesztivál Fókuszban

Csodakút nemzetközi természetfilm-fesztivál Magyarkanizsán

A versenyfilmek vetítésével kezdődött péntek délelőtt a Csodakút nemzetközi természetfilm-fesztivál az észak-bácskai Magyarkanizsán.

Csabai Ferenc szervező az MTI-nek elmondta, hogy az egyetlen magyar nyelvű nemzetközi természetfilm-fesztivál a korábbi években Pusztaszeren megszervezett seregszemle utódjának tekinthető. A rendezvény kinőtte a pusztaszeri helyszínt, ezt követően került át a Tisza-parti fürdővárosba, ahol az érkező vendégek elszállásolása is megoldható.

Az idei fesztiválra 31 alkotótól 46 film érkezett, 37 az anyaországból, három Erdélyből, öt a Vajdaságból, egy pedig Franciaországból. A versenyre 2011. január 1-je után készített magyar nyelvű alkotásaikkal nevezhettek a profi és amatőr filmesek öt témakörben. A 25 profi és 21 amatőr film teljes játékideje 15 óra, így a vetítések pénteken és szombaton is folynak majd.

Csabai Ferenc szerint a szemle anyagát áttekintve megállapítható, hogy a HD-technika elterjedésével az amatőr filmesek kezéből is egyre igényesebb képi világú alkotások kerülnek ki. Ugyanakkor tetten érhető a pénzhiány is. Míg korábban voltak kedvenc témák, egy-egy állatfaj vagy természeti jelenség bemutatása, az idei fesztiválprogramban többségben vannak a – kisebb költségvetésből készíthető – tájfilmek – tette hozzá.

A fesztivál látogatóit számos kísérőprogram is várja: a különféle gasztronómiai rendezvények mellett a vállalkozó szellemű vendégek szakavatott vezetéssel kenuzhatnak a Tiszán vagy lovaskocsival elmehetnek a rendezvény nevét adó, Magyarkanizsa mellett a szikes pusztán található, gyógyhatású vize miatt közkedvelt Csodakúthoz.

A Kormos Ildikó vezette zsűri vasárnap délben hirdeti ki a fesztivál végeredményét, azt, ki kapja a magyarkanizsai önkormányzat által felajánlott ezer eurós fődíjat, illetve a több mint egy tucatnyi különdíj valamelyikét.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..