Fesztivál Fókuszban

Frankofón Filmnapok a fiatalság útvesztőjében

frankofon filmnapokItt a tavasz, itt a Frankofón Filmfesztivál! A francia filmek szerelmeseinek már most könnybe lábadhat a szeme a gyönyörtől, hiszen 23 új, francia nyelvű filmet vetítenek országszerte február 27 és március 8. között. Ráadásul idén még egy extra dobással is készült a Francia Intézet: külön szekciót szenteltek a fiatalok szexuális fejlődéséről szóló filmeknek.

Xavier Dolan: Mommy – sokak szerint az ifjú kanadai zseni filmje az idei Oscar-jelölések egyik legnagyobb kimaradója volt. A Cannes-ban tavaly a zsűri nagydíjával kitüntetett alkotásban egy özvegy egyszerre küzd magányával és erőszakos fiával. Amikor a szomszéd beköltözik, felcsillan a remény a nőben, azonban a különös idegen egyre furcsább dolgokat művel. Hogy mit, azt megtudhatjátok a Frankofón Filmfesztivál legelső napján, hiszen a Mommy lesz a fesztivál nyitófilmje február 27-én.

A március 8-ig tartó eseménysorozat minden alkalommal újabb régióval bővül, így idén már kilenc város: Debrecen, Eger, Jászberény, Miskolc, Szeged, Szolnok, Szombathely, Pécs és Tatabánya vetít le egy-egy válogatást a fővárosi programból. Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínház 30 filmet mutat be az érdeklődő közönségnek mintegy 50 vetítés keretében. Közülük 23 hazánkban eddig ismeretlen filmújdonságnak számít, 11 film pedig premier előtti bemutató lesz. A 30 film túlnyomó többsége kizárólag francia filmgyártásban készült, öt francia film belga, görög-belga, palesztin, német-kurd és román koprodukció terméke, és emellett még egy-egy svájci, algériai és kanadai alkotást is bemutatnak.

Xavier Dolan: Mommy
Xavier Dolan: Mommy

A nagyjátékfilmek mellett 7 rövidfilmet is felvonultató mustra Előttem az élet címmel egész szekciót szentel a fiatalokról szóló alkotásoknak. E filmek hősei a világ különböző tájain próbálják megtalálni a saját útjukat. Végigtekintve a programon úgy tűnik, idén a fiatalok szexuális eszméléséről szóló filmek uralják a mezőnyt, és ezen belül is főként lányok férfivilággal való találkozásának történeteit láthatják a nézők. A filmfesztivál palettáján a tiniszerelemtől a férfiak elcsábításán át a bizonytalan nemi identitás megéléséig a legkülönbözőbb életsorsok nyernek színezetet, nem egyszer magatartás-zavarokkal küszködő, kiúttalan, csalódott hősökkel. A szexuális kalandozásokon túl nyomon követhetjük olyan fiatalok életét is, akik etnikai, gazdasági vagy szakmai válsághelyzetben vannak, és közülük néhányan már visszafordíthatatlan útra léptek.

A nosztalgiázásra vágyó nézők pedig átélhetik a fiatalság elvesztésének, az ifjúkorba való visszavágyódásnak olykor fájdalmas érzését is. A fiatalság témaköréhez kapcsolódva a Francia Intézet Céline Sciamma és François Ozon két-két korábbi filmjét is műsorra tűzi. A gazdag filmes programot az Arany Pálma-díjas Laurent Cantet és a kísérleti műfajokat kedvelő képző- és videóművész, Jean-Charles Hue francia filmrendezők látogatása egészíti ki. A Budapesti Francia Intézet kezdeményezésére a közönségtalálkozó mellett Laurent Cantet filmszakmai beszélgetésen is részt vesz a Magyar Nemzeti Filmalap közreműködésével – mi már gyűjtjük is a kérdéseinket Az osztály rendezőjének.

Állatbarátként és különös élethelyzetek kedvelőjeként a Girafada című francia-palesztin filmdráma keltette fel leginkább az érdeklődésemet. Egy légitámadás után elpusztul az utolsó palesztin állatkert két zsiráfjának egyike, egyedül maradt társa pedig magányában teljességgel elhagyja magát. Yacine, a palesztin állatorvos mindent elkövet, hogy megmentse a zsiráfot – így jut el egészen a tel-avivi állatkertig.

Rani Massalha: Girafada
Rani Massalha: Girafada

A filmek mellett változatos művészeti programok várják a frankofón kultúra iránt érdeklődőket, a Frankofón Filmnapok ugyanis a 15. Frankofón Fesztivál része, amelynek keretében február 27-től egy hónapon át mintegy 50 program várja majd az Algéria, Belgium, Egyiptom, Franciaország, Kanada, Libanon, Marokkó, Románia, Svájc és Tunézia kultúrája iránt érdeklődő látogatókat. A klasszikus és kortárs zenei koncertek, színházi előadások, költészeti estek, cirkuszi produkciók, táncelőadások és kiállítások elsősorban a frankofón országok modern, mai művészetéből adnak ízelítőt.

Egyebek mellett a Francia Intézet JeSuisCharlie címmel rendez karikatúra kiállítást huszonöt nemzetközi művész munkájából. Új helyszínként pedig a balatonfüredi Vaszary Galéria jelentkezik Egy nap Picassóval – Jean Cocteau fényképei című kiállításával. A Fesztivál az A38 Hajón a részt vevő frankofón országok nemzeti különlegességeinek bemutatójával zárul, amelyet Elodie Frégé, a kortárs francia pop-sanzon sztárjának koncertje követ.

Avatar

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Szólj hozzá!

Click here to post a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..