Fesztivál

Három Oscar-nevezett film verseng az idei LUX filmdíjért

Felnyitom a szemem (A peine j'ouvre les yeux)

19111_toni-erdmannNémetország, Svájc és Tunézia Oscar-nevezettjeit láthatja a közönség november 16-18. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban, majd adhatja le szavazatát a neki leginkább tetszőre a LUX filmdíjért folyó versengésben.

Az Európai Parlament filmdíja idén ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját, és eddig olyan jelentős alkotásokra irányította rá a figyelmet, mint például a 2015-ben Európai Filmdíjat nyert Mustang, vagy az ugyanebben az évben a Legjobb idegen nyelvű film kategóriájában Oscar-díjat kapott Ida. A LUX filmdíjat ugyanis minden évben olyan, fontos politikai vagy társadalmi problémára reflektáló filmeknek ítélik oda, amelyek az európai kulturális sokszínűségről, az európaiak életéről és identitásáról, mindannyiunkat érintő kérdésekről szólnak.

Az idei döntőbe jutott három film központi témája az identitását kereső fiatal generáció, melynek szemén keresztül a legkülönfélébb élethelyzetekbe tekinthetünk be az arab tavasztól kezdve egy árvaházon át a kizsákmányoló vállalati szféráig és egy újjáéledő apa-lánya kapcsolatig. A különböző korú fiatalokat természetesen három különféle élethelyzetben láthatjuk, míg az országok különbözősége a kulturális sokszínűséget is biztosítja a döntőbe jutott művek megtekintése során.

LUX-filmnapok 2016

A tavalyi Velencei Filmfesztiválon Europa Cinemas különdíjjal jutalmazott, tunéziai-francia-belga koprodukcióban készült Felnyitom a szemem (À peine j’ouvre les yeux) Leyla Bouzid első nagyjátékfilmje, mely egy fiatal lány életét követi 2010 nyarán, nem sokkal az arab tavasz kezdete előtt. Ben Ali kormányának utolsó idején a 18 éves, felettébb makacs Farah – akit szülei orvosnak szántak – a szülői tiltás ellenére csatlakozik egy politikailag elkötelezett rockegyütteshez. A tuniszi éjszakai élet örömeinek felfedezése közben azonban szembe találja magát az életét megfigyelő és behálózó rendszer veszélyeivel. A filmet november 16-án 19:00-kor vetíti az Uránia.

Felnyitom a szemem (A peine j'ouvre les yeux)

Különleges színfolt a LUX filmnapok programjában a világ legfontosabb animációs seregszemléjén, Annecy-ban fődíjat és közönségdíjat is elnyert Életem Cukkiniként (Ma vie de Courgette) című svájci-francia koprodukciós film, melyet alkotója, Claude Barras hagyományos stop-motion technikával készített. A megható történet egy kilenc éves kisfiú életét mutatja be, akinek édesanyja tragikus hirtelenséggel hunyt el, ezért ő árvaházba kerül több, hozzá hasonlóan nehéz sorsú gyermek közé. A fiú nehezen találja a helyét az idegen környezetben, de egy segítőkész rendőr és újdonsült barátai segítségével végül új életet kezdhet. Az emberi társadalom reményteli víziójaként értelmezhető, érzelmekkel teli alkotás forgatókönyvét az a Céline Sciamma írta, aki többek között a tavalyi LUX döntős Csajkort is jegyzi. A filmet november 17-én 19:00-tól láthatjuk.

Életem Cukkiniként (Ma vie de Courgette)

Az idei cannes-i filmfesztiválon a nemzetközi filmkritikusok (FIPRESCI) díját elnyerő, és már általunk is egekig magasztalt Toni Erdmann a német Maren Ade harmadik játékfilmje. A tragikomikus történet napjaink sokszor kizsákmányoló vállalati kultúrájának világába kalauzol el. A karrierjének élő fiatal üzletasszony és a boldogtalan lánya életébe vidámságot csempészni igyekvő, bohókás apa újbóli közeledését bemutató film a mindennapok szeretetét, a humor és örömteli élet igenlését hirdeti, egyszerre vidám és felemelő, ugyanakkor mélyen megrendítő és elgondolkodtató is, tele vakmerő jelenetekkel. A film vetítésére november 18-án 19:00-kor kerül sor.

A generációs különbségeket és meg(nem)értettséget bemutató három film mellett az Uránia Kávéházban november 16-án 18:00 órakor kerekasztal-beszélgetést is tartanak a témában Elszakadás – Szülő-gyerek történetek a kortárs európai filmben címmel. A vetítésekre egyébként díjtalan a belépés, jegyeket az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája által létrehozott Facebook-esemény oldalán lehet nyerni egy rövid kvízjáték kitöltésével. A filmekre szavazni idén is a www.luxprize.eu honlapon lehet, és érdemes is, hiszen minden szavazó részt vesz egy sorsoláson, amelynek nyertese 2017 júliusában részt vehet a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol kihirdetik a közönségszavazás nyertesét, és a LUX filmdíj következő évi kiírásának tíz jelölt filmjét is bemutatják.

A cikk felkérésre készült.

Hancsók Barnabás

Hancsók Barnabás

Hancsók Barnabás 2010 óta ír cikkeket a Filmtekercsnek, volt rovatvezető és olvasószerkesztő. Specializációja az adaptáció, a sci-fi, a vígjáték és a társadalmi dráma, szívesen ír szerzői, bűnügyi és dokumentumfilmekről is.

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés