Fesztivál Fókuszban

Mozi az egész világ – Programajánló (június 11-17.)

Nyári záporok és nagy meleg, s az ezzel mit sem törődő filmes programok.

Daymark

Egy norvég, egy kínai, egy venezuelai és egy magyar fiatal filmes elhatározta, hogy feldolgozzák Henrik Ibsen Terje Vigen című elbeszélő költeményét Norvégiában. Ez a Daymark.

„A négy rövidfilm egy nagyjátékfilmmé áll majd össze, melyben az apró részletek értelmet nyernek és egy nagy történetté alakul át ez a látszólag széttöredezett világ.” „Minden kisfilm látszólag egy férfi története, de ha végigkövetjük ezeket a történeteket, távolról egy nő alakja rajzolódik ki, aki valójában a kulcs minden történethez.”

Helyszín: Budapest, Toldi Mozi

Időpont: 2012.06.14 21:30

Újhullámos horror-hét

A francia újhullámos horror film: A hullám elindítója, amelyet majd a Mártírok című film tetőz be, a 2003-as Magasfeszültség: a moziünnep kellős közepén egy francia horrorfilm, a Franciaországban haldokló műfaj egyik képviselője kerül vászonra. A film kifejezetten erőszakos, s bár a kritikusokat megosztja, a közönség a maga részéről egyértelműn vevő rá. Ennek a rajongásnak köszönhetően terjed el aztán világszerte, és kap kiemelt nemzetközi figyelmet. A Magasfeszültség még az amerikai bemutatóig is eljut […] és világszerte több milliós nézettséget ér meg. Az erkölcsi siker még a kereskedelmi sikernél is nagyobb mérvű, a film sok fiatal, a nyolcvanas évek horrorjain felnőtt francia rendezőt inspirál, és új lendületet ad a francia horrorgyártásnak. Számos film készül a nyomában: Ott bent, Frontière(s), Ils, egészen a szélsőséges Mártírokig és az annak 18 éven aluliak számára való betiltásával kapcsolatos vitákig. Megannyi engedmények nélküli és zavarba ejtő, de esztétikai értékekkel bíró film. Cseppet sem hasonlítva amerikai társára, ahol gyakran másodosztályú és elcsépelt elemeket használnak, a francia horror nem hártál meg, szélsőséges erőszakot alkalmaz, és visszatér a műfaji gyökerekhez – a rettegésre és rengeteg vérre épít. A nemzetközi filmgyártásra gyakorolt közvetlen vagy közvetett hatása jelentősnek látszik: egyfelől ott van a francia rendezők exportja Hollywoodba. Ez történt Alexandre Aja esetében (Magasfeszültség), aki a La Colline à des yeux-vel futott be, és akitől ezen a nyáron kerül a mozikba a Piranha 3D. De igaz ez Xavier Palud-ra és David Moreau-ra (Ils) is a The Eye remake-je kapcsán. A Frontière(s) után Xavier Gens a Hitman-nel váltott, míg Pascal Laugier, aki a Hellraiser remake-jével került bele annak idején a köztudatba, Jessica Biel-lel forgatja a Tall Man című filmjét.  Másfelől a francia horror sajátos esztétikája és jellemzően szorongó, klausztrofóbiás ábrázolásmódja úgy tűnik, visszahangra talál számos külföldi filmprodukcióban is. Ezt példázzák a Massacre à la tronçonneuse vagy a La Dernière maison sur la gauche közelmúltban készült remake-jei, a Saw vagy a Hostel sorozatok, vagy említhetnénk a The Stranger-t is. Megannyi film, amely a horror első osztályába tartozik, és nem tűr megalkuvást, akár a francia elődök.  Legyen szó akár valódi befolyásról a külföldi filmgyártásra, vagy beszéljünk egyszerűen egy világszerte elterjedt divathullámról, a francia horror része annak a radikális mozgalomnak, amely sok rajongónak szerez örömet világszerte, élénk gyártási kedvet szülve, köszönhetően a dinamikus exporttevékenységnek. Ebből a kínálatból válogattuk össze azt a műsort, amelyre várjuk Önöket a horror-hét keretében.

Forrás: My FrenchFilm.com, 2010. 06. 21.

Program

Hétfő (nyitóest): Saint Ange (magyar nyelven) 22:00 Ils (francia nyelven, angol felirattal)

Kedd (pszicho-thriller) : Irreversible (FR, magyar felirattal) ; Trouble Every Day (FR-ENG, magyar felirattal)

Szerda (vérfürdő): A l’interieur (FR, magyar felirattal) ; Haute Tension(FR, angol felirattal)

Csütörtök (vegyes): Frontier(s) (FR, magyar felirattal) ; Sheitan(FR, angol felirattal)

Péntek (záróest): Mártírok – Martyrs (FR, angol felirattal)

Helyszín: Szeged, Dugonics tér 2.

Időpont: 2012. 06.11-15.

Godot filmklub

06.12. kedd este 7 óra: Elfelejtett ősök árnyai (ukrán, Szergej Paradzsanov, 1964, 90’)

Az örmény származású grúz rendező Kárpát-Ukrajnába látogatott, a huculok földjére. Itt játszódik ez a falusi Rómeó és Júlia történet, háttérben varázslatos tájakkal és máig elevenen ható folklórral.

06.13. szerda este 7 óra: Mindennapi bátorság (cseh, Evald Schorm, 1964, 85’)

A cseh újhullám „búsképű filozófusának” első – és hamarosan betiltott – nagyjátékfilmje, mely a sztálinista dogmatizmus kritikáját egy a néző számára már-már vonzóvá tett főhős sorsának alakulásán keresztül valósítja meg.

Jó hír a cseh/szlovák újhullám szerelmeseinek: a tavaszi sorozatból kimaradt filmeket (pl. A hullaégető, Egy kezdő hóhér első ügye, Elszakadás stb.) a nyár folyamán pótlólag levetítjük!

06.14. csütörtök este 7 óra: Meggyónom (amerikai, Alfred Hitchcock, 1953, 95’)

Ismét egy klasszikus csapdahelyzet: mit tehet egy pap, akit annak a gyilkosságnak az elkövetésével vádolnak, melynek valódi tettese éppen a papnak gyónta meg bűnét?

Helyszín: Moha Kávéház és Kultúrtér 1114 Budapest, Bartók Béla út 11-13.

Időpont: 2012.06.12-14.

Filmklub est a Műcsarnokban

A Kolozsvár kortárs képzőművészetét bemutató, Európai utasok című tárlat kísérőprogramjaként a rendszerváltozást követő román filmek legjavából válogattunk egy rövid csokrot, amit egy, az országban forgatott magyar alkotással egészítünk ki.

Helyszín: Műcsarnok

Időpont: 2012. 06.13.   18:00

Keller Mirella

Keller Mirella

Keller Mirella az ELTE Filmelmélet és filmtörténet, illetve Magyar nyelv és irodalom szakán végzett. Jelenleg a Nyelvtudományi Doktori Iskola hallgatója. 2008 óta publikál filmes cikkeket. A Filmtekercs.hu ötfős szerkesztőcsapatának tagja, a Nagyítás rovat felelőse. kellermirella@filmtekercs.hu

Szólj hozzá!

Click here to post a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..