Fesztivál Fókuszban

KAFF 2015: Caramba! – Megszállva

pos eso-thumb-630xauto-55671A 2015-ös KAFF legjobb egészestés filmért járó díját a Megszállva kapta – nem véletlenül. Hihetetlenül vicces, rendkívül látványos és a filmes utalásaival a legnagyobb mozibolondoknak is szolgál extra csemegékkel.

Sam Orti spanyol gyurmafilmes nem most kezdte a pályát, korábban már dolgozott a Wallace és Gromiton és a Csibefutamon is, függetlenfilmesként készített munkája pedig, a Vicenta bekerült az Oscarra jelölt filmek szűkített listájába. Legújabb alkotása, az egészestés Megszállva igazi humorbomba, ami a horrorfilm rajongóknak különösen remek szórakozást jelent majd.

Trini (Anabel Alonso), a világhírű flamencotáncos férje halála után depresszióval küzd, és visszavonul a pályától. Amikor fiát, Damient gonosz erők szállják meg, csak Lenin atyára (Josema Yuste) számíthat.

A sztori elég ismerős, ugye? A Megszállva egy igazi Ördögűző parafrázis, ami azonban számos más filmből is táplálkozik. Olyan sci-fi- és horrorklasszikusok köszönnek vissza többek között, mint a Gyerekjáték, a Ragyogás  vagy A nyolcadik utas: a Halál. Nem egyszerűen megidézi ezeket a kultfilmeket, de minden esetben csavar az ismerős elemeken egyet, hogy azok új környezetükből vagy a gyurmából mint anyagból fakadóan váljanak humorforrássá.

Pos-esoA Megszállva horrorfilm. Gyurma horrorfilm. Innen kezdve a rettegés kizárva – a nevetés azonban garantált. Bár a film 18-as karikát kapott a szemérmetlen kaszabolás miatt, de azért ne higgyük egy percig sem, hogy a látottak sokkolóak lennének. Orti nagyon változatos, és igencsak vicces módon teszi el szereplőit – egyiket a másik után – láb alól, de filmjével a humornál is többet ad: megfogalmaz némi társadalomkritikát, és az egyháznak is odaszól itt-ott. Ráadásul Aritz Villodas segítségével olyan soundtracket rakott össze, amire minden bizonnyal emlékezni fogunk jóval a vetítés vége után is.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. [email protected]

Hirdetés

Hirdetés