Fesztivál Fókuszban

Mozi az egész világ – Programajánló (június 3-9.)

havanna-szeretlekMi köti össze Tarr Bélát a hiphoppal, Hobót az afrikai zenével és Jeles Andrást a punkokkal? Nehéz kérdés? Segítünk: ugyanaz, ami az indiai thrillereket a Régi idők focijával és Havannával. Nos, megvan már?

A válasz természetesen a heti programajánlónk, melyben igyekeztünk ezúttal is a legváltozatosabb filmes programokat csokorba szedni nektek. Mindazonáltal ki kell jelentenünk, hogy a héten elsősorban a dokumentumfilmek kedvelői és a magyar alkotások megszállottjai örülhetnek, hiszen főként ezen a két vonalon alakul a program, megspékelve egy kis hétvégi kirándulással. Ám – végignézve az alábbi listát – kétlem, hogy ezzel különösebb gond lenne, sőt… De inkább csemegézzetek ti magatok!

június 3. (hétfő)

A hetet rögtön igazi magyar kuriózumokkal kezdhetjük, az Örökmozgóban ugyanis az 1979-es A kis Valentino kerül levetítésre 18:00-tól, míg az Urániában Sándor Pál Régi idők focija című klasszikusát adják ugyanebben az időpontban. Igazolt hiányzása a fenti programok valamelyikéről maximum annak lehet, aki 7-re odaér a Művészetek Palotájába, ahol Szomjas György Kopaszkutyájára járhat a lábunk a sorok között. Na, jó, aki ezeknél is egzotikusabb estére vágyna, az beugorhat a Toldiba is, ahol a Felfedező Dokufilmklub keretében ezúttal Havannát veszik célba a szervezők, és vetítik le egymás után a Havana Tropical című dokut és a sokak által jól ismert Havanna, szeretlek! című szkeccsfilmet.

június 4. (kedd)

Honnan indul az út, melyen Tarr Béla eljutott a mindent felszámoló A torinói lóig? A Családi tűzfészektől. Ha valaki még nem látta volna a mester első egészestését, melyet még a főiskolán készített, az pótolhatja este 6-tól az Örökmozgóban.

június 5. (szerda)

A hét közepén irány Afrika! Vagyis elég csupán az Urániáig mennünk, ahol 16:30-tól Afrikai Filmnap veszi kezdetét olyan remek alkotásokat kínálva, mint például a két éve itthon is bemutatott Benda Bilili! – ráadásul a belépés is teljesen díjmentes.

június 6. (csütörtök)

Csütörtök délelőtt a DocuArtban Sós Ágnes A tehetséges Pusker nővérek című dokumentumfilmje kerül vetítésre 10 órától, este 8 órára pedig a Toldi mozi készül egy igazán különleges vetítéssel, itt mutatják be ugyanis az Improvisation as a Form of Art című dokut, mely két magyar fiatal, Deák Zsuzsa és Pados Péter József munkája táncról, improvizációról és hip-hop kultúráról.

június 7. (péntek)

Bár a péntek most nem 13-ára esik, ha valaki mégis borzongani szeretne, az menjen az Indiai Kulturális Központba, ahol az A Wednesday című thriller-drámát vetítik este 6 órától. Aki azonban inkább punkokat nézne a vásznon, annak irány a Toldi mozi, ahol 20:00-kor kezdetét veszi az East Punk Memories című dokumentumfilm premierje; a filmből kiderül, milyen volt a ’80-as években punknak lenni Magyarországon, és milyen ugyanez ma.

június 8-9. (szombat-vasárnap)

Ha szombat, akkor Puskin kuckó: a legkisebbek ezúttal a Thomas Szabo által rendezett Csodabogarak című francia animációs filmet nézhetik meg a jól megszokott 10 órai kezdéssel. A hétvége további részére pedig egy könnyed kis kirándulást ajánlunk, a Nyári Etyeki Piknik ugyanis szombaton és vasárnap is várja a gasztronómia megszállottjait, nem beszélve a filmszeretőkről, akiket a Korda Filmpark 30%-kal olcsóbb jegyárakkal vár egész hétvégén – ha valaki eddig még nem látogatta volna meg a honi filmkészítés egyik jelenlegi fellegvárát, annak itt a remek alkalom!

Hancsók Barnabás

Hancsók Barnabás

Hancsók Barnabás 2010 óta ír cikkeket a Filmtekercsnek, volt rovatvezető és olvasószerkesztő. Specializációja az adaptáció, a sci-fi, a vígjáték és a társadalmi dráma, szívesen ír szerzői, bűnügyi és dokumentumfilmekről is.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..