Fesztivál

Orosz Filmhét 2015: Bábok – Páciensek

9719_patsienty-filmy-2015-smotreA vallás és a modern pszichológia csatázik, egy fiatal házaspár lelkéért megy a háború. Ella Omelcsenko vígjátéka egy remek gondolatot fejt ki bosszantóan egyszerűen.

Az Orosz Filmhét hiánypótló programsorozat: évről-évre Magyarországon be nem mutatott orosz sikerfilmeket nézhetnek meg az érdeklődők. Idén öt filmmel kényeztette a Puskin mozi a közönségét – a Páciensek telt ház előtt futott.

A történet szerint Szergej pszichiáterhez jár, aki minden látogatás során arra buzdítja, hagyja el feleségét, aki nem engedi kibontakozni. Lenácska, a pár másik fele, Szergij Atyát látogatja meg időről-időre, aki a házasság szentségét hangsúlyozza minden alkalommal. A két férfi a házasokon keresztül csatázik, míg végül a hadszíntér már a saját életükbe is betör, és felülír mindent, amit korábban a világ működéséről gondoltak.

kinopoisk.ru-patsienty-2490286Zseniális gondolat – középszerű kivitelezés. A legzavaróbb, hogy a Páciensek nem filmszerű, sokkal inkább emlékeztet színházi előadásra, mintsem mozira. A jelenetek felépítése, a szövegközpontú cselekmény, a képek sokszor illusztratív jellege mind-mind azt az érzetet kelti, mintha Omelcsenko színházi rendező lenne, aki csak kitérőt tett a film világában. Ez persze önmagában nem lenne még baj, ha a látottak fenn tudnák tartani az érdeklődésünket. Sajnos azonban a Páciensek ezer sebből vérzik. Kezdjük azzal, hogy a történet középpontjában álló pár tökéletes bábként viselkedik, gyakorlatilag gondolkodás nélkül fogadják el mentoraik tanácsait, és így teljesen életszerűtlenné, papírmasévá válnak. Bár nekik kellene szorítanunk, nem tudjuk őket szeretni, mert nincs saját lényük, csupán ólomkatonák a két oldal nagyszabású harcában. Nem is csodálkozunk hát, amikor a film felénél a pap és a pszichológus váratlanul főszereplőkké lépnek elő – innen kezdve válik a történet némileg érdekessé. A két férfi nyíltan csap össze – sajnos azonban a csatájuk végeredménye ismét csak életszerűtlen. Omelcsenko feláldozza karaktereit a hatás kedvéért, ami azonban annyira erőltetett, hogy nem tudja elérni a kívánt eredményt.

A történet- és karaktervezetés (hiánya) elviszi a fókuszt, de tény, hogy a látvány terén is gyenge a film. Teleregényes képeket látunk dögivel, művészkedő és semmitmondó beállítások váltják egymást – de ez a kisebbik gond. A belbecs hiányában a külcsín már igazán lényegtelen.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. [email protected]

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés