Fesztivál Fókuszban

Orosz Filmhét 2015: Egy szovjet mozaikcsalád – Amir fia, Iván

amir_fia_ivan_4Mit várjunk egy orosz filmtől, melyben egy kétgyermekes orosz családanya a második világháború idején hozzámegy egy üzbég férfihoz, akinek már van két felesége, szül neki egy fiút – majd felbukkan a halottnak hitt első férje? Nem, akármire is gondolunk, az Amir fia, Iván nem úgy folytatódik. 

Nagyszerű dolog, hogy vannak Budapesten olyan filmfesztiválok, amelyeken a (filmgyártási szempontból) kisebb nemzetek aktuális filmkínálatával, ezen keresztül pedig kulturális, közéleti, történelmi kérdéseivel, problémáival is megismerkedhetünk. Ilyen lehetőséget ad az Orosz filmhét is, benne pedig az Amir fia, Iván: egyszerre egzotikum, egyszerre egyetemes emberi-családi történet Üzbegisztánból és Szevasztopolból – a hétköznapi magyar mozilátogató számára pótolhatatlan alkalom, hogy beleleshessen az üzbég kultúrába, életfelfogásba és a második világháború időszakát a hagyományostól gyökeresen eltérő szempontból ismerje meg.

amir_fia_ivan_2Hiszen az Amir fia, Iván teljességgel a privát szférában játszódik: az események elindításában még szerepe van a háborús időpontnak (1942), a későbbiekben viszont a harcok vagy a politika kevéssé befolyásolja a szereplők életét, ami egészen furcsán hangzik egy szovjet időszakot feldolgozó film esetében. A történetet mégis kereknek érezzük, szinte végig elegendő izgalmat kínálnak a személyes tér eseményei. Ahol mégsem, ott a rendezés bicsaklik meg: a film első fele, melyben a Szevasztopolból menekülő anya, Mása menedéket talál egy gyermeklelkű üzbég, Amir házában, majd fiút szül neki (a kis Ivánt) és ő lesz a harmadik felesége, remekül működik. Hatásos a fordulat is: az idillt megszakítja a halottnak hitt első férj, egy macsó tengerésztiszt felbukkanása, aki azonnal haza akarja vinni (egy taggal bővült) családját. Ezután viszont kicsit céltalanná válik az Amir fia, Iván – a helyszínváltozás kontrasztjához (a napos, barátságos üzbég falu után a jeges tengerpart) nem társul kellő tartalom, egy ideig keresi a hangját a film.

amir_fia_ivanAztán viszont megtalálja, mégpedig váratlan helyen: Makszim Panfilov rendező-forgatókönyvíró hagyja, hogy az irónia uralkodjon el. A két család ellentéteit, sorsuk kényszerű összefonódását mulatságos jelenetek sorában dolgozza fel az Amir fia, Iván; így az eleinte súlyos tragédiákat ígérő alapkonfliktus, mégpedig a kis Iván elhelyezése, a házastársi viszonyok megborulása a film második felében dráma helyett egy családi vígjátékban oldódik. Az anya tragikus vétsége megbocsátható, a többnejűség irigylendő családmodellnek tűnik, a macsó férjnek mégis van szíve… Így a különböző gyökerű felekből összeálló szovjet mozaikcsalád (patchwork family) fanyar iróniával, de működni látszik; érdekes, hogy a közhiedelem szerint az ehhez hasonló zűrzavaros családi kapcsolatok inkább napjainkra jellemzőek. Eközben a rendező nem feledkezik meg a címszereplő kisfiúról sem, néhány fókuszváltással azt is érzékelteti, a szülők körüli bonyodalomban hogy éldegél Iván.

amir_fia_ivan_3A rengeteg szórakoztató és elgondolkodtató pillanat mellett csak a jellemek kidolgozatlansága lehet zavaró. Felmentheti a filmet, hogy nem akar lélektani dráma lenni, csupán egy különös történetet kíván bemutatni, néha mégis hiányzik, hogy jobban belelássunk a szereplők fejébe. A kissé parodisztikus férfialakokkal még nincs is baj, viszont az összetettebb, egyedibb női jellemeknek gyakran homályban maradnak a lelki mozgatórugói: nem világos, Mása tényleg szereti-e Amirt, vagy csak a helyzet okozta kényszerből megy hozzá; hogy Amir másik felesége miért lesz halálos ellenségből hirtelen jó barátnő stb.. A különleges témaválasztás és a hozzá csatolt kiszámíthatatlanul ingadozó, szórakoztató hangnem, a mélyen humánus üzenet miatt mégis mindenképpen érdemes megnézni az Amir fia, Ivánt: hiába a nyitott befejezés, a szívünket egyértelműen átmelegíti a történet.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás. Újságíróként dolgozik több médiumnál. A Papírfény rovatot vezeti. [email protected]

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés