Fesztivál

Pihent(ető) komédia – Zonad

A nagy munka után jár a pihenés még az Oscar-díjas rendezőknek is. Az Egyszer után Kieran és John Carney is kifújta a fáradt gőzt, s ahogy sokan mások, ők is az ökörködést választották feltöltődésül. Nagy szerencsénkre a poénkodást Peter Robertson kamerája is megörökítette.

Bizony, bizony nagy szerencse ez, mert így 75 perc garantált mulatozásban lehetett részünk nekünk is. A Zonad a rendezőpáros egy korábbi rövidfilmjének felturbózott verziója – ilyen esetekben talán fennáll a veszély, hogy nem lesz elég poén kitölteni a játékidőt, ez esetben azonban nem maradtunk egyetlen percre sem kacagás nélkül. Természetesen ehhez az is kellett, hogy a testvérpár jó érzékkel vegye feszesre a tempót: a nem túl hosszú játékidő pont elegendő arra, hogy jól átmozgassuk nevetőizmainkat. A film erősen kultgyanús – legyen elég annyi, hogy két nóta is elhangzik teljesen abszurd körülmények között.

A történet már önmagában teljesen agyament: a Cassidy család eszméletlenül talál nappalijuk padlóján Zonadra (Simon Delaney), aki azt állítja magáról, hogy űrlény. Az idegenekkel való találkozásra kiéhezett család meg is kajolja a dumát, Zonad pedig szép lassan családtaggá válik. Meglepő könnyedséggel alkalmazkodik a földi körülményekhez – egymás után dönti az ingyensöröket és a felkínálkozó lányokat – nincs is ezen mit csodálkozni, hiszen valójában egy rehabról megszökött alkoholista. Az első probléma akkor adódik, mikor feltűnik vele menekült társa is, aki rögtön felismeri a helyzetben rejlő lehetőségeket, és még nagyobb hazugságokkal szorítja háttérbe Zonadot. A helyzet akkor alakul csak igazán kritikussá, mikor megérkezik kezelő doktoruk is…

Zonad igazi opportunista, őrült egy figura, akit azonban nem tudunk nem szeretni. De nem ő az egyetlen. A film végére még a kezdetben negatívnak tűnő szereplőket is megkedveljük esetlenségükért – köszönhető többek között az őket életre hívó remek szereplőknek. A nagyszerű színészekkel előadott szuper kis sztorit azonban valami más teszi abszolút szerethetővé: a két rendező tobzódik a filmes helyzetek és eszközök kifigurázásában. A ötvenes évek Amerikájának happy family-je, az inváziós sci-fiket idéző bevezető vagy például a szökés dokumentarista ábrázolása szebbnél szebb példák erre. De kár is lenne lelőni többet, mert a Zonad legnagyobb erőssége éppen az, hogy épít a néző korábbi filmélményeire: ahogy egyre több és több parodisztikus elemet ismer fel, annál jobban kedveli a filmet.

Zonad
színes, ír vígjáték, 75 perc, 2009

rendező: Kieran Carney, John Carney
forgatókönyvíró: Kieran Carney, John Carney
zeneszerző: Brian Byrne
operatőr: Peter Robertson
producer: Ed Guiney
vágó: Paul Mullen

szereplők:
David Murray (Benson)
Bernie Butler (helyi nő)
Janice Byrne (Jenny Cassidy)
Simon Delaney (Liam Murphy / Zonad)
Donna Dent (Mary Cassidy)

IMDb-átlag: 4,9

Címkék
Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. kataorsolya@filmtekercs.hu

Szólj hozzá!

Click here to post a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

FM ‘tekercs Podcast

 

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..