Fesztivál

Rekordot döntött a Volt fesztivál

volt_fesztivalKözel 150 000 ember látogatott ki idén a VOLT Fesztiválra. Az Európa legjobb közepes méretű fesztiválja címmel kitüntetett rendezvény bár nem kifejezetten a filmes programjairól híres, mégis tartott érdekességeket szerkesztőségünk számára.

Komoly sikert ért el az Iron Maiden koncertje Sopronban, július 1-jén 35 000-en élvezhették a helyszínen az egyik legismertebb brit heavy metal banda látványos fellépését, és a 24 éves fesztivál történetében először fordult elő, hogy valamennyi napijegy elővételben elkelt.

Filmes szempontból érdekesebb volt viszont a szombat, ahol kora délután a megannyi cameo szerepéről és szinkronszínészi tevékenységéről is ismert Ganxsta Zolee lépett fel. Az idők során létszámban jócskán megfogyatkozott Kartellt a frontemberen kívül Big Daddy Laca képviselte, aki törött lábbal, egy kerekesszékben ülve járult hozzá egy igazi örömkoncerthez. Különösen dicséretes ez a gesztus, ha figyelembe vesszük, hogy nemrégiben a Megadeth egy hasonló sérülés miatt mondta le kelet-európai turnéjának hátralévő részét. Ganxstáék ügyesen egyensúlyoztak a retro és a Fényes Ösvény zenekar tagjainak köszönhetően a keményebb hangzás között, így igazán élvezetes bulit hoztak össze már kora délután, de ugyanez igaz volt a Sigma fellépésére is.

ganxsta_zolee_es_a_kartel

Este következett a Slayer, a thrash metal vonulat egyik legjelesebb zenekara éppen legújabb lemezét, a Repentlesst népszerűsíti. Igen, ez az az album, amely címadó dalának klipjét az inkább operatőrként tevékenykedő, de a Hatchet III című horror esetében már rendezőként is debütáló BJ McDonnell jegyzi, a Repentless véres börtönlázadásában pedig feltűnik az egyik legnagyobb badass mexikói színész, Danny Trejo is. Az új dalok kapcsán kifejezetten érdekes kísérletbe kezdett klipek terén a Slayer: egy bosszúsztorit mesélnek el az egyes szcénák, például a You Against You véres jeleneteit Quentin Tarantino is megirigyelhetné.

A hangzását pedig bármelyik kortárs thrash zenekar, mert Arayáék a VOLT-on is hatalmasat zúztak. A koncert leginkább egy 80 perces, intenzív daráláshoz hasonlított, épp a nyitányt jelentő Repentless közepére összeálló hangtechnikát leszámítva végig hihetetlenül pontos, erőteljes játék jellemezte Kingéket. Sosem fogjuk megtudni, milyen lett volna a fellépés Lombardóval a dobszett mögött, de Bostaph is szépen végezte a dolgát, bár a Raining Blood intrójába nem kell új témákat belezsúfolni, mert úgy tökéletes, ahogy van. Az viszont egyértelmű, hogy az Exodusos Gary Holt gitárjátékával nagyszerűen pótolja a tragikusan elhunyt Jeff Hannemant.

slayer

A zenekar fellépésében és előadásmódjában is kifejezetten jó formáját idézte, ahol sem a fölösleges dumának, sem a közönség klasszikus értelemben vett szórakoztatásának, közös tapsoltatásnak helye nem volt. Ez az este a kőkemény, mellébeszélés nélküli thrash metalról szólt, amelyre a legjellemzőbb talán az a pillanat volt, amikor a már alaposan megőszülő, és kedves nagyfaterként mosolygó Tom Araya a Hate Wordwilde után még mindig boldogan faggatta a közönséget arról, hogy jól szórakozik-e, majd egyből az arcunkba tolta a War Ensemble-t. De egy Slayer koncerten valahol ez a világ rendje: Araya szuggerálva énekel a világ pusztulásáról, Kerry King megszállottan nyomja a riffeket, az Angel of Death alatt pedig teljes látképet betöltő transzparens örökíti meg Jeff Hanneman emlékét. A háttérben vihar közeleg és apokaliptikus villámok cikáznak, de még a természeti erők sem mernek belerondítani a koncertbe.

slayer2

Apropó vihar: a fesztivál szervezői a közelgő időjárás-változásról folyamatosan hangosbemondókon és LED-falakon keresztül is tájékoztatták a közönséget, így időben mindenki felkészülhetett a zuhéra. Hajnalban a Prodigy kamionja is befutott, akik régi fényüket idéző show-val zárták a szombatot.

[author_bio author=”rokusakos”]

Rókus Ákos

Rókus Ákos

Rókus Ákos a PTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve magyar szakpáron. 2012 óta a szerkesztőség tagja. Specializációja a zsánerfilm (különösen az akció, a western és a thriller), valamint a műfajelméleti kérdések.

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés