Fesztivál Fókuszban

Szemrevaló 2015: Előbb a játék, aztán a munka – Az istenek ajándéka

istenek_ajandekaNémetországban is van tartós munkanélküliség, de van belőle kiút is. Ami nem feltétlenül egy új állás – erről mesél Az istenek ajándéka.

Az istenek ajándéka meglehetősen képtelen ötlettel indul: Annát, a frissen kirúgott színésznőt felkérik, hogy tartson drámafoglalkozást nyolc tartós munkanélkülinek – mivel a kisváros munkaügyi központjában más állást nem tudnak neki felajánlani. A projekt persze ellenkezést és közönyt vált ki a résztvevőkből; hiába hangzik el érvként, hogy a színpadi szereplés milyen előnyökkel járhat számukra, nézőként is átérezzük szkepszisüket. A film nagyszerűsége pont abban rejlik, hogy a szereplők és a nézők számára is bebizonyítja: van értelme nyolc amatőrnek eljátszania az Antigonét, hiszen tényleg mindannyian profitálnak belőle. Ha akarjuk, mindez szokatlan válasz a Németországba özönlő munkát kereső tömegek problémájára – mellesleg az egyik szereplő hangsúlyosan görög származású. Másfelől egy könnyen átérezhető, szórakoztató és ügyesen összerakott filmről van szó – az is elég, ha csak ennyit látunk bele.

istenek_ajandeka_4Ahogy várható, a filmbe ágyazott Antigoné szereposztása párhuzamba kerül a szereplők sorsával – klasszikus „darab a darabban” szituáció, Az istenek ajándéka viszont a szokásosnál nagyobb áttétellel (hiszen egy vérgőzös antik tragédiát nehezebb megfeleltetni bármilyen mai szituációnak) szerencsésen kibújik a sablonokból. A színésszé lett munkanélküliek öntudatra ébrednek, tartást nyernek a szereptanulástól – mindannyiuknak jut egy nagyjelenet vagy kiugrási lehetőség, mikor bebizonyíthatják, hogy mennyit érnek valójában. Tehát az Antigonét játszó elgyötört anyuka végre kiáll magáért, a mogorva öregember a felesége előtt nyeri vissza becsületét – azaz a kilátástalanságba belefásult karakterek (mindannyian jó ismerőseink) megtelnek élettel.

istenek_ajandeka_3A film után nem tűnik közhelynek kimondani: annyit érsz, amennyire magadat becsülöd. És itt egy újabb ügyesen kikerült sablon: a film nem úgy fejeződik be, hogy „két héttel később” minden szereplő mosolyogva indul dolgozni. Többségük „csak” szerelmes lesz, felbátorodik, vagy egyszerűen derűsebben tekint a jövőbe. Hiszen a film alapján egyértelmű: a boldog élet nem csak azon múlik, van-e éppen fix állásuk vagy sem. Elhisszük, hogy a színházi kaland tényleg megváltoztathatja a szereplők sorsát, mert a megújulva, megerősödve nagyobb eséllyel kaphatnak munkát.

istenek_ajandeka_2S hogy honnan ez a hitelesség, meggyőzőerő? Elsősorban a színészeknek lehetünk hálásak: alázatosak, spontának, igazi csapatjátékosok. Kiemelkedik közülük az Annát játszó Katharina Marie Schubert – Anna éli meg a legnagyobb érzelmi hullámvasutat, ami rengeteg tragikomikus szituációba sodorja őt. Így a film stílusát is az ő érzelmi változékonysága határozza meg. Ebben talán lehetett volna bátrabb Az istenek ajándéka: még szélsőségesebb helyzeteket, reakciókat sem éreztünk volna túlzásnak. Így az abszurdnak is mondható alaphelyzet voltaképpen fokozatosan elsimul, valóságossá és hétköznapivá válik – csak néhány szolid összeomlás fűszerezi menet közben. Ennek ellenére a könnyes-nevetős filmélmény garantált.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás. Újságíróként dolgozik több médiumnál. A Papírfény rovatot vezeti. [email protected]

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés