Fesztivál Fókuszban

Titanic 2015: „Az ivásnak nincs filozófiája, csak technikája” – Ütős angyal

Ütős angyal

Ütős angyalÉvente körülbelül 10000 ember hal meg túlzott alkoholfogyasztás következtében, vagy azzal összefüggésbe hozhatóan. És ez a szám csak Magyarországra vonatkozik. Van miről beszélni.

Így gondolhatta ezt a lengyel Wojciech Smarzowski is, aki az alkoholizmus természetéről forgatott felettébb hatásos filmet. Helyesebben az alkoholista természetéről. Még helyesebben egy alkoholistáéról. Hiszen bármennyire is szeretnénk általánosítani, a betegség (ugyanis ez az) lefolyása, hatása, tünetei ugyanúgy eltérőek lehetnek egyes embereknél, mint más kórságok esetében. Nem mindenki kezd el például filozofálgatni az élet nagy dolgairól matt részegen, és nem mindenki gondolja úgy, hogy a piát letenni akarók nem egyebek, mint szánalmas hülyék, akik az elvonókúrák gyűlésein csupán önsajnáltatás céljából tárulkoznak ki.

Bezzeg főhősünk, Jerzy (a Walesa – A remény emberéből ismert Robert Wieckiewicz) nagyon is így gondolja. A saját és mások alkoholizmusáról cinikus mosollyal nyilatkozó író, frissen megjelent könyve kapcsán büszkén hirdeti, hogy Nabokovval és Jerofejevvel ellentétben ő bizony valódi tapasztalataiból merített, amikor alkoholista hősét megalkotta. Sőt, olvasótáborát is állandó kétségek közt hagyja, amikor műve legvadabb fantáziaszüleményének képzelt részeiről azt állítja, soha nem lehetnek biztosak benne, hogy nem a valóságot olvassák.

Ütős angyal

Ez a fajta, irodalmi és filozófiai műveltségről egyaránt tanúbizonyságot tevő felütés aztán később is visszaköszön Jerzy történetében, melynek két fő helyszíne a kocsma és az elvonó lesznek. Tulajdonképpen az egész film erre a repetitív szerkezetre épül: főhősünk brutálisan kiüti magát, melynek következtében kisebb-nagyobb kalamajkába keveredik (az utcai verekedéstől kezdve az úttest közepén való fetrengésen át a meztelen nagybevásárlásig), majd – elhatározván, hogy ez nem mehet így tovább – önként bevonul az elvonóba. Az ott rendszeresen átélt delirium tremens után aztán alig várja, hogy szabaduljon, és kezdhesse az egészet elölről.

Nem egy vidám történet tehát Smarzowski új filmje (akinek előző alkotását, a Közlekedésrendészetet a tavalyi Titanicon láthatta a nagyérdemű), noha az első bő fél óráját akár sajátos humorú dramedynek is nevezhetnénk. Később azonban beindul az igazi őrület: a filmnyelv remekül idomul a történethez, így hősünk tudatának szétesését már egyre szabálytalanabb montázsokkal, egyre vonyítóbb, free jazzre emlékeztető zenével és a narráció kisebb-nagyobb mértékű megzavarásával követhetjük nyomon.

Ütős angyal

Mindez egyébként a nézők összezavarását is magával vonzza: Jerzy a film egy pontján azt állítja, hogy az eddig megismert apró történetek – az elvonón lévő társak beszámolói saját, alkoholizmushoz vezető útjukról – nagy részét ő találta ki, hiszen tudták róla, hogy író, és ezért többen is megkérték, hogy segítsen nekik. Néhány perccel később azonban már nemhogy ezt, de még azt se nagyon akarjuk elhinni, hogy Jerzy valóban rendszeresen bevonul az említett intézetbe, és nem csak kitalálja az egészet. Teljes tehát a káosz.

Valójában azonban éppen ettől az elbizonytalanítástól válik erőssé a film, a néző ugyanis könnyen ráismerhet a szituációra, hogy ez, a valóság határainak elvesztése és kitalációkkal történő összemosása lehet az egyik legszörnyűbb élmény, amit egy alkoholfüggőnek le kell küzdenie. Jerzynek tehát végül rá kell döbbennie, hogy amiben eleinte oly magabiztosan hitt – hogy megfelelő technikával kordában tartható az alkoholizmus, sőt még filozófiailag is indokolható –, valójában nem más, mint üres frázisok gyűjteménye. Az ivásnak tehát nincs filozófiája, és a technikájával is érdemes óvatosan bánni.

Hancsók Barnabás

Hancsók Barnabás

Hancsók Barnabás 2010 óta ír cikkeket a Filmtekercsnek, volt rovatvezető és olvasószerkesztő. Specializációja az adaptáció, a sci-fi, a vígjáték és a társadalmi dráma, szívesen ír szerzői, bűnügyi és dokumentumfilmekről is.

Szólj hozzá!

Click here to post a comment

Hirdetés

Hirdetés