Fesztivál Fókuszban

Verzió 2015: Szerbek a végeken – Egyetlen fa maradt

egyetlenfamaradtAz önmagát elsősorban emberi jogi fesztiválnak nevező Verzió gyakran foglalkozik népek együttélésével; így tesz a mai koszovói szerbek helyzetét bemutató Egyetlen fa maradt című 30 perces film is. Ritkán jut el hozzánk téma erről a környékről, éppen ezért olyan különösen fájó látni a régió elszalasztott lehetőségeit.

A történet némileg ismerős: a kisebbségi sorban lévők periférialéte, a közös pontok megtalálása vagy a tény, hogy a nagypolitikai játszmák éppen ellene mennek a kis közösségek kohéziójának – a világon mindenhol, de főleg Kelet-Közép-Európában, Balkánon innen és túl. Elég, ha csak a határon túli magyarok helyzetére gondolunk, amit ugyancsak megtép időről időre a nagypolitika.

Jelen filmnek azonban nem a politikai játszmák megmutatása a célja, még ha közvetve esetleg utal is rá. A meglévő művészi szempontok mellett némileg tudományos indokkal készül: a rendezőt ugyanis a Magyar Külügyi Intézet 2013-14-es, Huszka Beáta vezette dél-koszovói kutatásai indították el. Néhány szereplő bemutatásával a jobb sorsra érdemes Pristina hétköznapjaiba pillanthatunk be. Az albán-szerb ütközőzóna közé jutó Koszovó fővárosa virágzó dél-balkáni város lehetne, ha kihasználnák minden adottságát, és ha nem lenne kis és nagy szinten a két nép játszószobája.

Ki nem használva a potenciált csak a tragikus állapotok maradnak. A filmben a megszólaló pristinai szerbek nemcsak egzisztenciálisan élnek egyik napról másikra, hanem a kisebbségi létben élőknek talán legfontosabb lehetőségével, a közösség erejével sem tudnak élni. Mert egyszerűen nincsenek elegen.

Az ortodox pap, a fiatal festő és a helyi általános iskolai tanár beszélnek meglehetősen komor hangulatban a helyzet kilátástalanságáról. Fel sem merül már a maradás, egész egyszerűen menni akarnak, de a helyzet itt még azt sem engedi meg feltétlenül. Pedig számos példán láthattuk már: a szülőföldtől elszakadva csak rosszabb lehet a helyzet.

Ha valahol, a Balkánon létezhetne egy virágzó multikulturális társadalom, de sajnos néhány évtizede minden ilyen illúziót le kellett vetnünk. Az 1999-es koszovói háború óta – ami most már egy emberöltő távolságban van – errefelé sincsenek jobb elképzelések.

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. [email protected]

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés