Filmszemle Magazin

38. Magyar Filmszemle: Miss Universe 1929

miss universeSors-dokumentumfilm: egy lányról, akivel életében egyszer valami jelentős történik, és egy fiúról, aki reménytelen rajongása alatt ha mást nem tehet, legalább megörökíti őt. Magának és nekünk.

Lisl Goldarbeiter húszévesen Ausztria szépe, majd európai második helyezett, végül – Amerikában – Miss Universe, a világ legszebb lánya lett. Egyszerű polgárlány volt máskülönben: kereskedelmi főiskolát végzett, zongorázott, kisegített apja üzletében. És olykor ellátogatott unokatestvéréhez, Marcihoz Szegedre. Tenczer Marci a film és Lisl rajongója: e kettős rajongás eredménye a számtalan felvétel az 1929-es világszépéről, családjáról, Bécsről és Szegedről. Ezek a filmek Forgács Péter rendező keze alatt álltak össze hetven percnyi sorsrajzzá. A Miss Universe – Lisl Goldarbeiter, a szépség útja Lisl és Marci sokszor összetalálkozó, sokáig együtt is futó életét mutatja be a történelem fordulóival együtt.CHEAP UGGS BOOTS.

A film legnagyobb erénye a stílusa. A rendező bátran nyúlt témájához: nem mellőzi a humort sem, nem próbál közömbös maradni, és néha mintha finoman, megérdemelten a dokumentumfilm alanyai iránti kötelező tiszteletet is félredobná. Nagyon jól teszi – eleven és elfogadható lett ezáltal a film, poros história helyett valódi életet látunk a vásznon, és a hetven perc közül egyetlen egy alatt sem unatkozunk. Az ügyes narráció, remek képösszefűzések és erős hangulatteremtő képesség révén a verseny egyik kiváló darabja született meg. Morgolódni legföljebb amiatt lehet, hogy a narráció és a képaláírások olykor mellőzik a nyelvhelyesség szabályait, a fotók nagyításán pedig meglátszanak a számítógépes pixelek és töredezett élek – kellemetlen, de kevéssé jelentős hibák ezek egy amúgy elsőrangú dokumentumfilmben.CHEAP UGGS FOR SALE.

Goldarbeiter, a szépség útja
magyar dokumentumfilm, 70 perc, 2006

Rendezte: Forgács Péter
Operatőr: Tenczer Marci
Vágó: Sass Péter

Miss Universe – Lisl 

Zene: Melis László

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés