Filmszemle Hírek

Párizs kifulladásig – Őszi vetítéssorozat a Francia Intézetben

parisKilenc játékfilmből és egy rövidfilm-blokkból álló válogatással indítja el az őszt a Budapesti Francia Intézet; a Párizs kifulladásig című vetítéssorozat a francia fővárost mutatja be mások mellett Jean-Luc Godard, Bernardo Bertolucci, Jean Eustache és Leos Carax kameráján keresztül szeptember 8. és október 27. között.


Hirdetés

Az Oscar-díjas Bernardo Bertolucci kétszer is forgatott Párizsban: az Utolsó tangót és az Álmodozókat. Ez utóbbi rendezést tisztelgésnek szánta a filmművészet nagyjai előtt, hiszen a szereplők felidézik a Cinematheque Francaise-ben látott kedvenc filmjeiket. Női főszereplője Eva Green, akit a közönség ebben a filmben fedezett fel – emlékeztet a Francia Intézet közleménye.

A válogatásból nem maradhatnak ki a francia filmművészet legnagyobbjai sem: a Szerelmek városát minden idők egyik legjobb francia filmalkotásaként emlegetik ma is. Marcel Carné remekműve Jacques Prévert forgatókönyve alapján készült a németek által megszállt fővárosban, és az 1830-as évek izgalmas Párizsát idézi meg.

A legjobb francia filmek közé sorolják A mama és a kurva című drámát is, amely az új hullám végének meghatározó alkotása. Rendezője a filmes világ által gyakran meg nem értett Jean Eustache, akinek ezt a rendezését DVD-n nem is adták ki.

Jean-Luc Godard a párizsi válogatást Kifulladásig című alkotásával gazdagítja, amely nemcsak az új hullám elkerülhetetlen mérföldköve, hanem Jean-Paul Belmondo bemutatkozó filmje is volt.

A friss filmek közül Leos Carax Holy Motors című thrillerje egy misztikus, álom és valóság közt lebegő történet, amely szintén Párizsban játszódik. A főszerepet játszó Denis Lavant-t Kylie Minogue és Eva Mendes oldalán láthatja a közönség. Miközben Cédric Klapisch Európát járta Lakótársat keresünk című trilógiájával, vissza-visszatért Párizsba, amelynek hangulatát tökéletesen átadja Paris című vígjátékában, olyan sztárokkal a főszerepben, mint Romain Duris és Juliette Binoche.

A sorozat filmjeit a Francia Intézet eredeti nyelven vetíti, angol vagy magyar felirattal; a belépés díjtalan.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés