Hírek

1956 – Filmes programok

szabadsagszerelemSzámos helyen országszerte tartanak megemlékezéseket ’56 kapcsán – nagyon sok városban filmes programokkal is készülnek a szervezők.

Az emlékév keretében az egri moziban levetítik a Mansfeld és a Szabadság, szerelem (a képen) című filmeket, lesz még egyebek mellett a forradalom helyi pillanatait bemutató falfestés és falháló, az egri ’56-os hősöket bemutató kiadvány, a városi televízió pedig dokumentumfilmet készít.

Zalaegerszegen filmhetet rendeznek, az 1956-os forradalom eseményeiről szóló alkotásokat vetítenek az Art moziban. A veszprémi Pannon Egyetem filmklubjában A szabadság vihara című dokumentumfilmet vetítik, mely párhuzamosan mutatja be a magyarság két meghatározó 1956-os eseményét, a forradalom pillanatait és a melbourne-i olimpián diadalmaskodó vízilabdacsapat mindennapjait. Szolnokon  a Tisza Moziban a Megáll az idő című filmet vetítik október 23-án délután.  Kaposváron is sor kerül filmvetítésekre, október 23-án egy különleges fényfestő-bemutatót a városháza falain, s megtartják a szokásos városi megemlékezéseket, koszorúzásokat, gyertyagyújtásokat is. Budapesten a Terror Háza Múzeum időutazásra hívja a látogatókat, a tárlaton virtuális technológia alkalmazásával, egy szemüvegen át azt érezheti az ember, hogy körülötte zajlanak az ’56-os események. Pálfi György filmrendező 12 jelenetet forgatott le az ’56-os hangulat, és élethelyzetek bemutatására.

Nemcsak Magyarországot érintik a megemlékezések. Az 1956-os Emlékbizottság támogatásával szervezett rendezvénysorozat a Memory Project 1956/2016 című videoinstalláció megnyitójával kezdődik a német fővárosban működő magyar kulturális intézetben, a Balassi Intézet – Collegium Hungaricum Berlinben (CHB) hétfő este. Az alkotó Pigniczky Réka dokumentumfilm-rendező olyan németországi magyar emigráns szemtanúkkal készített videointerjúkat, akik részt vettek a szabadságharcban vagy saját élményük van róla. A személyes sorsokat egymás mellé illesztve kirajzolódnak az ötvenes évek Magyarországának mindennapjai, a forradalom története, a megtorlások előli menekülés, az emigráció és az új hazába való beilleszkedés élménye, amelyen 200 ezer magyar osztozott. A kortárs szemtanúk visszaemlékezéseit mai fiatalok, az ’56-os emigránsok gyermekeinek és unokáinak reflexiói egészítik ki. A CHB kezdeményezésére 2016 nyarán Németországban felvett interjúk a The Memory Project történelmi vizuális archívum részét képezik, melyet Pigniczky Réka és Lauer Rice Andrea hoztak létre az Egyesült Államokban. Közben csütörtök óta nagy érdeklődés mellett zajlik az első berlini magyar filmfesztivál, a Huniwood. A CHB és a SpeakEasy Project Berlin közös rendezésű, október 24-ig tartó fesztiváljának 1956-os szekciójában egyebek mellett a Szerelem (a képen), a Megáll az idő, a Kolorádó Kid és az Eldorádó eleveníti fel a forradalom és szabadságharc emlékét.

darvastorocsik_marival_a_szerelemben

Olaszországban is folyik megemlékezés. A Testnevelési Egyetem 1956-os teljesítmény emléktúrát szervez, ami a római Szent Péter térről indult, de a jelképes startot Mocsai Lajos az Angyalvárnál mondta ki, ahonnan a hallgatókból álló kerékpáros csapat megkezdte a kétszázhúsz kilométeres távolság teljesítését. Az emléktúráról útifilm is készül. 

Bukarestben is több ’56-os filmes program várja az érdeklődőket. Kósa András László, a Balassi Intézet bukaresti központjának igazgatója az MTI-nek elmondta, csütörtökön a magyar filmtörténet 120 éves évfordulója alkalmából idén indított sorozat keretében levetítik Makk Károly 1971-ben bemutatott Szerelem című alkotását. Mint mondta, nem véletlen az időzítés, hiszen ez a film az 1956 utáni időszak abszurditását mutatja be. Ezt követően október 26-án, szerdán, rendkívüli vetítésen vehetnek részt a filmbarátok, ami bemutatja, hogy miként működött a kommunista propaganda a román és a magyar filmhíradókban. Erre az alkalomra egy-egy 13 perces összeállítást válogattak össze az 1956 októberében és novemberében készült magyar, illetve román filmhíradókból a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és a Román Filmarchívum segítségével.

A két, filmhíradókból válogatott összeállítás mellett levetítik a román Sahia filmstúdió által készített Magyarország ’56 című propagandafilmet, amely a román kommunista hatóságok megrendelésére készült. Az igazgató elmondta, a félórás alkotás annyira vonalasra sikeredett, hogy a bukaresti kommunista hatóságok nem engedélyezték a levetítését attól tartva, hogy éppen ennek hatására kapnak majd kedvet a románok forradalmat indítani. A filmek bemutatását kerekasztal-beszélgetés követi Varga Balázs, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem filmtudományi tanszékének tanára és Caterina Preda, a Bukaresti Egyetem politikatudományi tanszékének tanára részvételével.

A Collegium Hungaricum Belgrád rendezvénytermében Vicsek Károly vajdasági magyar filmrendező Szerb írók 56-ról című dokumentumfilmjét vetítik 24-én, majd pódiumbeszélgetés lesz 1956-ról.

A Kairói Kulturális Tanácsosi Hivatal vetítéssorozatában 24-én A berni követ című film látható.

A pekingi Magyar Nagykövetség és a Pekingi Magyar Intézet szervezésében digitális képkiállítást és filmvetítést szerveznek, valamint ünnepi fogadást rendeznek a helyi magyar közösségek részvételével.

A Zágrábi Magyar Intézetben október 26-án Sólyom András 56 villanás című filmjét vetítik, a személyesen megjelenő rendezővel Sokcsevits Dénes igazgató beszélget.

Október 25-én kedden este a washingtoni magyar nagykövetségen – az 1956-ra emlékező programsorozat keretében – bemutatkák Quentin Tarantino és Colin Keith Gray kanadai-amerikai koprodukcióban készült A szabadság vihara című híres dokumentumfilmjét, amelynek középpontjában az 1956-ban megrendezett melbourne-i olimpia december 6-i vízilabdatornájának magyar-szovjet mérkőzése áll. A fekete-fehér dokumentumfilm archív és rekonstruált felvételekkel, visszaemlékezésekkel tiszteleg 1956 előtt, s valamennyi recenzense megjegyzi, hogy miközben fontos sporteseményt villant fel, egyértelműen és meggyőzően szól a szabadság elkerülhetetlenségéről, méltóságáról, fájdalmairól és nagyszerűségéről. A film tíz évvel ezelőtt, a forradalom és a szabadságharc ötvenedik évfordulójára készült. (Egyik producere az akkor még az Egyesült Államokban élő Andrew Vajna.)

A magyar nagykövetség szervezésében zajló mini-filmfesztiválon a jövő héten a Lyukas zászló című filmet mutatják be, amely a Los Angelesben élő Kovács Klaudia filmje.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com