Fókuszban Hírek

Bernardo Bertolucci az európai filmért aggódik

Bernardo Bertolucci

Bernardo BertolucciNyílt levélben fordultak Enrico Letta olasz kormányfőhöz az olasz filmvilág képviselői, akik azt kérik, hogy a kultúra és audiovizuális szektor ne legyen része az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi egyezménynek.

Négy Oscar-díjas olasz rendező, Roberto Benigni, Bernardo Bertolucci, Giuseppe Tornatore és Gabriele Salvatores is aláírta az olasz sajtóban szerdán közölt felhívást. A levélhez a RAI olasz közszolgálati rádió-televízió, a Silvio Berlusconi tulajdonában álló Mediaset kereskedelmi televíziós csoport, valamint a Confindustria gyáriparos szövetség média ágazata is csatlakozott.

Az olasz kulturális élet „erős állásfoglalást” sürgetett a római kormánytól a Brüsszel és Washington között tervezett kereskedelmi szerződés kulturális fejezetével kapcsolatban. A felhívás aláírói az európai és amerikai film- és médiapiac eltérő nagyságrendjére, teljesen más üzleti szabályrendszerére emlékeztettek. Kiemelték, hogy az audiovizuális szolgáltatások esetleges „amerikai módra történő” liberalizációja veszélyt jelenthet az európai kultúriparra és tönkreteheti az európai filmszakma hagyományos kulturális értékeit.

Az olasz rendezők által aláírt petíció ahhoz az európai kezdeményezéshez csatlakozott, amelynek már ötezer aláírója van, közöttük Pedro Almodóvar spanyol, Ken Loach brit, Aki Kaurismäki finn és David Lynch amerikai rendező. Az európai petíciót június 14-én adják az az Európai Parlamentnek.

MTI

MTI

Szólj hozzá!

Click here to post a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..