Fókuszban Hírek Magazin

BIDF 2015: Dokumentumfilmeken izgulni

Drifter
Az agyondíjazott Drifter

bidf

Nem kisebb céllal indul szeptember 23-án a második Nemzetközi Budapesti Dokumentumfilm Fesztivál, minthogy megmutassa a magyar nézőknek, a dokumentumfilm manapság az egyik legizgalmasabb műfaj. Ebben olyan segítséget kapnak magyar alkotóktól, mint például Varga Ágota tíz éven át forgatott Szülei szeme című alkotása, vagy a külföldön már szanaszét-díjazott Drifter, Hörcher Gábor első mozija.

Igazi jó filmek” – szól az idei Budapesti nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) mottója, és úgy tűnik, a két szervező-fesztiválalapító, Sós Ágnes és Balogh Rita komolyan gondolják ezt. A világ minden tájáról hívtak meg díjnyertes versenyfilmeket, sorskövető, mély, kreatív dokumentumfilmeket, egyben narratív, karakterközpontú mozifilmeket, amelyek hatalmas népszerűségnek örvendenek a világ filmfesztiváljain, mozikban, televíziókban. „Létezik egy új szakma, a kreatív dokumentumfilmesek világa, amely sorskövető kamerával operál, folyamatokat figyel meg, és ezáltal olyan mélyre jutnak a filmjeikben, ahol már nincs pozitív-negatív oldal, ott már maga az élet van” – mondta áhítattal a hangjában Sós Ágnes.

Balogh Rita és Sós Ágnes a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál sajtótájékoztatóján
A két alapító: Balogh Rita és Sós Ágnes

Hogy mennyire komolyan gondolják a honfitársaink a dokumentumfilmes prekoncepció összezúzását, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy idén a szakmaibeliek mellett, játékfilmes rendezők alkotják a zsűri tagjait – többek között Enyedi Ildikó, Gigor Attila, Bollók Csaba, Groó Diana. A beidegződésekkel általánosságban szembemegy a fesztivál, a szekciók mindegyikében olyan filmek szerepelnek, amelyek új szempontból, személyes történeteken keresztül vizsgálják a világot:

  • A Nézz szembe az öregedéssel szekció olyan időseket mutat be, akik nem elégedtek meg a koruk nyújtatta lehetőségekkel USA-tól Chilén át Finnországig.
  • A Nézz szembe az elnyomással válogatás a hírek mögé néz. Igazi filmeken keresztül mutatja be a kapitalizmus és a gazdasági növekedés valódi arcát, emberi sorsokon keresztül.
  • A Nézz szembe a szüleiddel szekció szülő-gyerek konfliktusokat és a gyerekek kitörési lehetőségeit vizsgálja.
  • A Nézz szembe a sztereotípiákkal nevű válogatás pedig a berögződések ellen harcol, a sztereotípiákat úgy mutatja meg, ahogy máshol nem látni.

A 2. BIDF nyitófilmje egy hazai rendező többéves munkával létrehozott alkotása lesz, a Drifter, amelyet az Európai Filmakadémia éppen a mai nap jelölt az év egyik legjobbjának. A film egy falusi 17 éves fiúról szól, akinek semmije sincs, mégis nekilát megvalósítani álmát, hogy autóversenyző legyen. A másik magyar mozi Varga Ágota Szülei szeme című doksija lesz, ami a rendező korábbi munkájának, a Szemünk fényének további kilenc év anyagával kibővített verziója. A direktor egy olyan magyar családról forgatott dokumentumfilmet, ahol a vak szülőknek egészséges gyermeke született. Az ő történetüket követte nyomon 11 éven át kamerájával a rendezőnő. Többek között azt is sikerült lencsevégre kapnia, amikor a fiú rádöbben, a szülei nem látnak – a látatlanban is libabőrt okozó pillanatot a magyar közönség először a második BIDF-en láthatja.

Drifter
Az agyondíjazott Drifter

A fesztivál sajtótájékoztatóján kiderült az is, mennyire nehéz feladat megszervezni egy ilyen rendezvényt Magyarországon. Hazánk nem véletlenül lett az utolsó Európában, amelyik nemzetközi dokumentumfilmes versenyfesztivált rendez, ugyanis ehhez szinte semmilyen támogatást (pontosabban minimálisat) lehet kapni az államtól és a magánszférától egyaránt. Ráadásul augusztusban beázott az Uránia alsó két moziterme, új helyszínt kellett találni a vetítésekhez, ami a nyár folyamán nem volt egyszerű. A BIDF tavalyi sikere azonban megmutatta, igenis van erre igény Magyarországon is. Bízzunk benne, hogy idén hasonlóan pozitív mérleggel zárul a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál.

BIDF_plakat_bacsi

 

Avatar

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Video

Kik a legújabb szereplők a streamingpiacon és vajon melyiküké a jövő? A VLOGtekercs második adásában folytatjuk a seregszemlét és egy kis jövendölgetéssel is készültünk!

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya

A videó Tóth Nándor Tamás cikke alapján készült.

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..