Fókuszban

Egyedül nem megy – RIP Garas Dezső

garasripacsokAzért az fura, ha december 31-én nem ugyanazzal van tele az ember fala a Facebookon, mint tavaly ilyenkor, mégis ez a helyzet. A tinédzsertől a nagymamáig duda és zene helyett mindenhol csak három betű siratott egy 77 éves öregembert: RIP. Mégis mit tudott Garas Dezső?

Mint arról tegnap hírt adtunk, hosszú betegség után tegnap 77 éves korában elhunyt a nemzet színésze, Garas Dezső. A hír a gyászon túl nem is lenne meglepő egy 77 éves ember hallatán, ha nem rajongtak volna érte annyian a mi korosztályunkból. Mi volt, mi lehetett a titka Garas Dezsőnek?

Ki volt ő? Fain ember, mondaná nagyapám; snájdig valaki volt, tenné hozzá nagymamám. Igen, talán ez mindig szembetűnő volt. Bárhol, bármikor megjelent, a szellemi és testi tökéletesség nélkülözhetetlen volt. Olyan valaki volt, akire felnézve azt gondoltuk, így jó, így érdemes megöregedni. Nem véletlen hát, hogy a Vad fruttik és a 30Y mellett rá is kíváncsi volt az MTV Icon koncertsorozat fiatal közönsége.

De van még egy oka népszerűségének. Mégpedig, hogy tudta: egyedül nem megy. A mai 30-as, 40-es és más generációk csak szájtátva lesik, irigykedve nézik, hogy lehetne nekik is olyan inspiráló szellemi közegük, mint amilyennek tagja és motorja volt Garas Dezső. „Kell egy csapat!” – mondta annak idején Mándy Iván, majd annak filmes megtestesítője, Minarik Ede, akit, ugye, nem kell mondanom, ki alakított. Tudta ő is, kell egy csapat, kell egy műhely, ahol mindenki egymást emeli egyre közelebb a tökéletességhez. Kállai Ferenc, Törőcsik Mari, Darvas Iván vagy éppen Makk Károly, Sándor Pál kellett ahhoz, hogy ma újra és újranézzük a Szerencsés Dánielt, a Régi idők fociját, a Ripacsokat, a Szamárköhögést, A legényanyát vagy éppen az Abigélt; ők mutatják az utat, a lehetőséget újabb és újabb összefogásokra újabb és újabb generációknak.

Avatar

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. sergoandras@filmtekercs.hu

Add Comment

Click here to post a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..