Fókuszban Hírek

Karlovy Vary 2016: Hajdu Szabolcs filmje kapta a fődíjat

its-not-the-time-of-my-life-wins-the-crystal-globe-at-the-51st-kHajdu Szabolcs filmje, az Ernelláék Farkaséknál című alkotás nyerte a versenykategória fődíját, a Kristály Glóbuszt az 51. nemzetközi filmfesztiválon Karlovy Varyban. A díjat Hajdu Szabolcs szombaton este Kelet-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléjének záróünnepségén vette át. A szekcióban 12 film versenyzett a fődíjért, a Kristály Glóbuszért.

„Nagyon köszönöm. Amikor két nappal ezelőtt itt levetítettük a filmet, láttam, hogy a cseh nézők ugyanúgy reagálnak, mint nálunk. Úgy éreztem, hogy a nézők nagyon közel vannak hozzánk. Magyarországon és itt is ugyanazok a tapasztalataim, úgy éreztem, hogy ugyanabban a csónakban evezünk” – nyilatkozta Hajdu Szabolcs a díj átvétele után. Hajdu Szabolcs fődíjas filmjének alapjául az ugyanezen a néven, szintén általa rendezett színházi előadás szolgált. Története szerint Farkas és felesége, Eszter, valamint kisfiuk kénytelenek befogadni otthonukba Eszter nővérének, Ernellának Skóciából egy évnyi sikertelen letelepedési kísérlet után visszatérő családját. A hívatlan vendégekkel való kényszerű együttlét rávilágít a szereplők közt lappangó feszültségekre és ellentétekre.

A díjátadáskor a színpadra vonult a magyar film többi szereplője is. Az alkotásban a rendező mellett Szabó Domokos, Gelányi Imre, Török-Illyés Orsolya, Tankó Erikával és Szilágyi Ágota szerepel. A versenykategória győztese a Kristály Glóbusz mellett 25 ezer dolláros pénzjutalmat is kapott.

Ernellaek Farkaseknal

Hajdu Szabolcs emellett megkapta a legjobb férfi színészi alakításért járó Kristály Glóbuszt is. „Nagy meglepetés ez számomra. Sok-sok köszönet a feleségemnek, gyermekeimnek” – mondta az újabb díj átvétele után Hajdu Szabolcs.

A zsűri különdíját a 15 ezer dolláros pénzjutalom mellett az orosz Zoologiya című film kapta. A legjobb rendezéséért Damjan Kozole, a Nočno življenje cmű film direktora vehetett át díjat. A legjobb női alakításért járó díjat Zuzana Mauréry szlovák színésznő kapta a Jan Hrebejk rendezte Učiteľka című szlovák-cseh filmben, ahol a főszereplő, a tanítónő szerepét játszotta el.

Az East of the West szekció győztese Rusudan Glurjidze filmje, a Skhvisi sakhli lett. A zsűri különdíját ebben a kategóriában Triin Ruumet alkotása, a Päevad, mis ajasid segadusse lett.

A dokumentumfilmek versenyében Alma Har’el alkotása, a LoveTrue győzedelmeskedett. A közönség Matt Ross filmjét, a Captain Fantasticot tartotta legjobbnak.

365-actor-willem-dafoe-recieved-the-crystal-globe

A kilencnapos filmszemlét záró ünnepségen Charlie Kaufman amerikai rendező és Jirina Bohdalová cseh színésznő filmes életművükért átvették a fesztivál elnökének díját. Korábban a feszivál során Willem Dafoe és Jean Reno is hasonló kitüntetésben részesült.

Számos kristály Glóbusszal nem jutalmazott díjat is átadtak a fesztiválon. A nemzetközi filmkritikusok és az európai mozisok zsűrije is a német Gleißendes Glücköt díjazta, az ökumenikus zsűri Roberto Andò Le confessioniját. A Fedeora zsűrije Alexei Krasovskiy Kollektorját tartotta a legjobbnak. Fejlesztésre 100 000 euróval Bojan Vuletić Rekvijem za gospođu J, 50 000 euróval pedig Miha Knific Vztrajanje című filmjét támogatta a zsűri.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. kataorsolya@filmtekercs.hu

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..