Fókuszban

Kiállítás Stanley Kubrick munkásságáról Los Angelesben

Stanley Kubrick rendező munkásságát az Egyesült Államokban első ízben bemutató retrospektív kiállítás nyílik novemberben a Los Angeles Megyei Képzőművészeti Múzeumban.

A perfekcionista rendező minden filmjére egy kutató alaposságával készült fel: a forgatás minden részletét kidolgozta, mielőtt a kamerában el kezdett volna peregni a filmszalag. A retrospektív kiállítás Kubrick katalogizált feljegyzéseit, óriási fotógyűjteményét, jelmezeket, műtárgyakat, technikai felszereléseket és személyes apróságait is a látogatók elé tárja. A november 1-jén megnyíló tárlat szerdai sajtóbemutatóján Jan Harlan producer, Kubrick sógora maradandó személyes dokumentumként mutatta be a kiállítás anyagát. „A nagyszerű művészek, mint Stanley géniusza nem tűnik el. És mivel igazi művészről van szó – akit Steven Spielberg nemzedéke ősrobbanásának nevezett – indokolt, hogy Kubrick munkásságát múzeumban is bemutassák” – hangoztatta.

A múzeum díszvendégeként a kiállításra érkezett Christiane Kubrick német színésznő és énekesnő, a rendező özvegye arról beszélt, hogy Kubrick még nem dolgozott számítógépen, bár később az elsők között volt, aki beszerzett egy komputert. „Papírra vetett dolgok, amit kéz érintett. Vitrinbe teszi az ember és teljesen elérzékenyül tőle – ilyen egy rajongó” – mondta az özvegy, aki A dicsőség ösvényei forgatásán ismerkedett meg későbbi férjével.

Közkeletű tévedés, hogy férje hideg és távolságtartó lett volna, vagy nem szerette volna a társaságot – mondta el az özvegy. Egyszerűen csak nem akart a show-biznisz része lenni. Rengeteget beszélt, az intenzitása tette különlegessé, másoknál érdekesebbé, és tisztában volt azzal, hogy sok alkalmat elszalasztott – mesélte. Mint hozzáfűzte: Kubrick nem ment el a beszélgetős tévéműsorokba, nem volt biztos abban, hogy megfelelően tudott volna szerepelni. Azt tartotta, hogy nem tudja jól eladni magát. „A jó rendezők nem jó színészek” – mondogatta.

A kiállításon felvonul Kubrick minden remekműve, a 2001: Űrodüsszeiától a Mechanikus narancson át a Ragyogásig. Ezen kívül olyan különlegességeket is bemutatnak, mint a Napóleon életrajz, amelybe a hetvenes években belefogott, de abba kellett hagynia, mert nem volt rá pénz. A tárlat június 30-ig várja a látogatókat. Párhuzamosan november 9. és december 15. között a múzeum vetítőjében válogatást mutatnak be a rendező műveiből.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..