Fókuszban Hírek

Nem kérnek az állam pénzéből a Csajkovszkij-film alkotói

csajkovszkijVisszautasítottak minden állami támogatást a Pjotr Iljics Csajkovszkijról, a nagy orosz zeneszerzőről tervezett életrajzi film alkotói, miután a kultúrpolitika jelezte, nem szeretné, ha a nagyszabású történelmi eposzban szó esne a zeneszerző homoszexualitásáról.

A film tervét dédelgető Kirill Szerebrennyikov elismert orosz filmrendező, a moszkvai Gogol Színház művészeti igazgatója csütörtökön Facebook-oldalán jelentette be, hogy visszaadják az államnak azt a 30 millió rubel (200 millió forint) támogatást, amelyet a kulturális minisztériumtól nyertek el júniusban egy nyilvános pályázaton, és külföldön keresnek finanszírozókat a 240 millió rubel (1,6 milliárd forint) összköltségvetésű produkcióhoz.

Az orosz filmgyártás fő finanszírozója, az Orosz Filmalap korábban elutasította a Csajkovszkij-film támogatását azzal az indoklással, hogy az nem lenne nézőcsalogató.

A rendező és Szabina Jeremejeva producer néhány nappal az után döntött az állami támogatás elvetéséről, hogy Vlagyimir Megyinszkij kulturális miniszter kijelentette, nincs semmiféle bizonyíték a 19. századi zeneszerző homoszexualitására, és „a film Csajkovszkij géniuszára fog összpontosítani, nem pedig a magánéletével kapcsolatos szóbeszédekre” – olvasható a Lenta.ru orosz internetes újságban. A miniszter még márciusban egy interjúban arról beszélt, hogy a szexuális irányultság bemutatása vagy tárgyalása nem tartozik a tévére, a parlamentre vagy félmilliós nagygyűlésekre.

A Csajkovszkij-film első, tavaly készült forgatókönyve még bemutatta volna a zeneszerző boldogtalan szerelmét egy fiatalabb férfi iránt, ám időközben Oroszországban törvényt fogadtak el a „homoszexuális propaganda” tilalmáról. Attól tartva, hogy a film beleütközne a parlament által egyhangúlag megszavazott törvénybe, vagy legalábbis kiváltaná a politikusok rosszallását, az alkotók többször is átírták a forgatókönyvet, amelynek legújabb verziója már csak olyan családtalan emberként festené le A hattyúk tavának és A diótörőnek a szerzőjét, aki szenved attól, hogy a közvélemény úgy véli, a férfiakat szereti.

Történészek nevetségesnek tartják Csajkovszkij homoszexualitásának tagadását, mert – mint rámutatnak –számos dokumentum bizonyítja azt. A homoszexualitás-ellenes törvény külföldi kritikájára reagálva maga Vlagyimir Putyin elnök is tényként beszélt szeptember elején a tévében arról, hogy „Csajkovszkij meleg volt”, és a tolerancia bizonyítéka gyanánt mondta, hogy „ennek ellenére nagy zeneszerző volt, és mi mind szeretjük a zenéjét”.

A Hollywood Reporter című amerikai filmes portál minapi értesülése szerint az orosz kulturális minisztérium figyelmeztette az EvroKino nevű mozicsatornát, hogy megsértette a homoszexuális propagandát tiltó törvényt a Szerelmesdalok című francia film sugárzásával, mert abban „nem hagyományos szexuális kapcsolatok” is ábrázoltatnak. Christophe Honoré 2007-ben készült musicalje, amely egy szerelmi háromszögről szól, 2008-ban több kategóriában is elnyerte a legfőbb francia filmes elismerést, a César-díjat. A portál szerint ez volt az első eset a homofób törvény június végi életbe lépése óta, hogy az orosz hatóságok óva intettek egy tévécsatornát a homoszexuális kapcsolatok „propagálásától”.

MTI

MTI

Szólj hozzá!

Click here to post a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

FM ‘tekercs Podcast

 

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..