Fókuszban

szkripTeszt 3. – Saját naplójából is merített A messzi dél vadjai írónője

A messzi dél vadjai (The Beasts of the Southern Wild)

lucy alibarVulture magazin a 2012-es év legnépszerűbb filmjeinek forgatókönyvíróival ült le beszélgetni, hogy kiderítse, a megírt jelenetek közül vászonra kerülésükig melyek estek át a legnagyobb változáson, illetve melyeket volt a legnehezebb megírni szerzőik számára. Harmadikként a forgatókönyvéért (illetve további három kategóriában) Oscar-díjra és BAFTA-díjra jelölt független filmről, A messzi dél vadjairól tudhatunk meg többet Lucy Alibartól, aki az eredeti színdarabot (Juicy and Delicious) is írta.

Ahogy azt a The Playlistnek elmondja, Alibar nagyon sokat merített saját életéből, mikor színpadra vitte a darabot: „Édesapám nagyon beteg volt, úgyhogy elkezdtem írni, hogy könnyebben fel tudjam ezt dolgozni. Egy gyerekről kezdtem el írni, egy fiúról, aki nagyon hasonlít rám, illetve az apjáról, aki olyan, mint az én apám, aztán az apja megbetegszik […] Biztos benne, hogy ha az apja meghal, ő is meg fog halni. Nagyon sokat gondoltam erre. Apám halandóságára. Bele is írtam a naplómba: »Úgy érzem, ha meghal, én is meghalok«, és a színdarabba is innen került bele.”

Ezek alapján teljesen érthető a Vulture kérdésére adott válasza: „A legnehezebb jelenet az volt, amelyben Hushpuppy megüti az apját, majd elmondja neki: reméli, hogy meghal. […] Édesapámnak szívbetegsége volt, és azt hittem, hogy én tehetek róla. Szóval eredetileg ezért írtam a színdarabot: hogy kijöjjön belőlem az a sok bűntudat. Amennyire csak tudtam, ki szerettem volna fejteni, milyen érzések rejtőznek bennem.

hushpuppy

Amikor írtam azt a jelenetet, sokat futottam. Írtam egy keveset, kimentem futni, aztán visszatértem a szöveghez. Sokat segített megszabadulni a tehertől: a hangoktól, a döntésektől. Ha maximalista vagy (és ki nem az?), a futás az, ami segít ezt kiölni belőled.

Még mindig sírok, ha azt a jelenetet nézem. Számomra egyértelműen az a legnehezebb része a filmnek.”a_560x0a_560x0 (1)a_560x0 (2)

Avatar

Szűcs Tamás

Szűcs Tamás a Corvinus Egyetemen végzett kommunikáció szakot és az ELTE-n filmelmélet és -történet szakot. Korábban a Filmtekercs hírrovatának vezetője volt, jelenleg kommunikációs tanácsadó egy PR ügynökségnél. Specializációja Hollywood, a közel-keleti filmek, az amerikai talk showk és sitcomok.

Szólj hozzá!

Click here to post a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

FM ‘tekercs Podcast

 

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..