Hírek

10. Filmtettfeszt Erdélyben

Jelenet Sós Ágnes Szerelempatak című filmjéből

Jelenet Sós Ágnes Szerelempatak című filmjéből

Idén immár tíz erdélyi városban vetítenek magyar filmeket október 2. és 5. között a 14. alkalommal megszervezett Filmtettfeszt keretében – jelentették be a szervezők pénteken egy Kolozsváron tartott sajtótájékoztatón.


A fesztivál keretében kilenc új magyar nagyjátékfilmet, négy dokumentumfilmet, kisfilmeket és gyermekfilmeket mutatnak be, találkozókat szerveznek a filmek alkotóival, és átadják a Sárga Csikó-díjat.
Az elismerést – melyet az erdélyi filmeseket segítő személyiségeknek ítélik évről évre oda – idén Muhi András producer kapja.
Zágoni Bálint főszervező a sajtótájékoztatón elmondta, hogy minden korábbi Filmtettfesztnél bőségesebb az idei kínálat. Több olyan filmet is láthat a közönség, amelyeket sikerrel vetítettek nemzetközi fesztiválokon. Bemutatják többek között Szász Attila A berni követ, Zomborácz Virág Utóélet, Reisz Gábor Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan, Kerékgyártó Yvonne Free entry című filmjeit.
Az erdélyi közönség is láthatja a fesztivál keretében Herczeg Attila Megdönteni Hajnal Tímeát című sikerfilmjét, és Tolnai Szabolcs Az erdő című filmje által a vajdasági magyar film világába is betekintést nyerhet.
A nagydokumentumfilm kategóriában Varga Ágota A tartótiszt, Halász Glória Dr. Lala, Ferenczi Gábor Overdose – Vágta egy álomért, és Sós Ágnes Szerelempatak című filmjét vetítik. A szervezők a filmek többségét románul feliratozták, hogy a román nyelvű közönség is élvezhesse őket.
A fesztivál keretében az Ágrólszakadt úrilány című, 1943-ban készült filmmel emlékeznek a száz éve született Tolnay Klárira. A filmvetítésekre a belépés díjtalan. A fesztivál programját a www.filmtettfeszt.ro honlapon tették közzé.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A sorozatok lényege, hogy nincs meghatározott végük… Ezzel vitatkoznánk!

A 2010-es évektől folyamatosan nő a televíziós és streaming sorozatok száma, köztük pedig az előre meghatározott véggel rendelkező egyévados szériák, vagyis a minisorozatok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Nem tudod mi a különbség antológia-, mini- és limitált széria között? Akkor ez a te videód!

A VLOGtekercs stábja ebben a hónapban a minisorozatok formai jegyeit és történelmét járja körbe. Számos ismert és kevésbé ismert sorozatpéldával azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy miért éri meg a nézőnek minisorozatot nézni és milyen előnyei származhatnak az alkotónak a minisorozat formátumból.

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor

Vágó: Énekes Gábor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya