Hírek

100 éves a Filmgyár – így ünnepelt a szakma!

Haumann Péter

A százéves magyar Filmgyár köszöntésén a szakma színe-java megjelent.

A magyar Filmgyár százéves fennállása alkalmából rendeztek ünnepséget csütörtök este Budapesten a Róna utcában. Az eseményen megemlékeztek az augusztus 30-án elhunyt Makk Károlyról: filmrészletekkel idézték fel a munkásságát.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója köszöntőjében azt mondta: „csodálatos érzés itt látni a magyar filmszakma nagy öregjeit együtt a fiatalokkal, azokkal az alkotókkal, akik ma készíthetnek filmeket”. Havas szerint a Filmgyárnál dolgozni mindig is öröm és dicsőség volt.

„Fábri óta jól tudjuk, hogy a film és az álom közel áll egymáshoz. Tovább kell álmodni, hogy folytatni lehessen a Filmgyár százéves, a filmgyártás több mint százéves hagyományát azért, hogy még nagyon sok jó magyar film szülessen.”

Az ünnepségen beszédet mondott Andy Vajna filmügyi kormánybiztos és Szabó István is, aki Makk Károly helyett vállalta a szerepet. Köszöntőt mondott Balázsovits Lajos, Hegedűs D. Géza, Piros Ildikó és Kern András is. Koltai Lajos Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr Törőcsik Mari üzenetét adta át.

Az ünnepség végén Fábri Zoltán filmjeiből vetítettek részleteket, majd a Róna utcai III-as és IV-es stúdió felvette a rendező nevét, és felavatták a stúdiók homlokzatán elhelyezett emléktáblát is.

„Fábri Zoltán a legfantasztikusabb magyar filmrendező zseni, illetve polihisztor, mert volt színész, színházi rendező és díszlettervező is” – mondta András Ferenc filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Film- és Fotóművészeti tagozatának rendes tagja.    András Ferenc elmondta: Fábri Zoltán hatvan színdarabnak volt a díszlettervezője, tizenhat színházi előadást rendezett, de eljátszotta Bacsó Péter A tanú című filmjének egyik főszerepét is, és mindezek mellett huszonöt filmet rendezett.

Jirí Menzel Oscar-díjas cseh filmrendező az ünnepség díszvendége volt.

Arról beszélt, hogy nagy hatást gyakoroltak rá az 1950-es és 1960-as évek magyar filmjei, főleg Máriássy Félix Egy pikoló világos, valamint Fábri Zoltán Körhinta című alkotásai, és Törőcsik Mari játéka is megérintette.

„Szeretetem a magyar film iránt továbbra is tartós” – mondta. Menzel egyébként több magyar filmben kapott szerepet, többek között Gyarmathy Lívia és Szabó István munkáiban.

Az 1917-ben Korda Sándor, Janovics Jenő és Pásztory Miklós alapította filmgyár történetét kisfilmmel idézték fel. Korda 1917 októberében Corvin Filmstúdió néven ezen a telepen hozta létre a magyar filmgyártás első stúdióbázisát. Az elmúlt száz évben a telepen a történelem viszontagságai, világháborúk, tulajdonos- és névváltások, csődök és újraépítések, felújítások és modernizálások közepette egyetlenegy dolog maradt állandó, a filmes tevékenység.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés