Hírek

11 díjat nyert Romániában a magyar koprodukcióban készült Libertate ’89

Lemhényi Réka lett a legjobb vágó, Székely Tamás pedig a legjobb hangmérnök a román filmszakma legnagyobb elismerését jelentő Gopo-gálán.

A Filmintézet támogatásával román-magyar koprodukcióban készült Libertate ’89 – Nagyszeben című filmdráma lett a legnagyobb nyertese a román filmdíjak gálájának hétfőn este a bukaresti nemzeti színházban. A Gopo-díjakról 700 román filmes szavazott, április 29-én 18. alkalommal adták át az elismeréseket 19 kategóriában. A Libertate’ 89 – Nagyszeben többek közt a legjobb film, a legjobb rendezés, a legjobb forgatókönyv és a legjobb operatőr díját is elnyerte. Lemhényi Réka vágó és Székely Tamás hangmérnök személyesen vette át a díját – írja a Nemzeti Filmintézet sajtóközleménye.

A Libertate ’89 – Nagyszeben az 1989-es forradalom eseményeit dolgozza fel, felidézve azokat a napokat, amelyekben a Ceaușescu ellen fellázadt tömeg oldalára átállt hadsereg összecsapott a diktátort védő Milíciával és Securitatéval. A film első bemutatója Kolozsváron, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) volt, ahol elnyerte a közönségdíjat, majd Szarajevóban a nemzetközi artmozi szövetség díjával jutalmazták. A miskolci Cinefesten az ökumenikus zsűri díját kapta meg.

A Libertate’89 – Nagyszeben Tudor Giurgiu filmje, aki rendezőként és producerként is számos sikeres filmet jegyez és koprodukcerként több magyar filmben is részt vett (Aglaja, Spirál). A rendező a forgatókönyvet Cecilia Ștefănescuval közösen írta. Az operatőr Alex Sterian, a vágó Lemhényi Réka volt. A főbb szerepeket román színészek alakítják, mellettük erdélyi magyar színészek, köztük Bíró József, Dimény Áron és Deák Zoltán is láthatóak. A film vezető producere Oana Giurgiu (Libra Films), a magyarországi koprodukciós partner Mythberg Films részéről pedig Berger József.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com