Hírek

11 német nyelvű filmmel érkezik a 12. Szemrevaló Filmfesztivál

A róka

Október 5-15. között a Művész moziban rendezik meg a 12. Szemrevaló Filmfesztivált. A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmhete díjnyertes filmekkel és közönségtalálkozókkal várja a nézőket Budapesten, majd Debrecenben, Szegeden, Pécsett és új helyszínként Veszprémben is.

A német nyelvterület legfrissebb filmjeiből ízelítőt adó seregszemle ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal vetíti a filmeket.  A 11 alkotást bemutató fesztivált október 5-én a budapesti a Művész moziban Christian Petzold az idei Berlinalén Ezüst Medve díjat és a zsűri nagydíját nyert Tűzvörös égbolt című filmje nyitja. A filmben egy Balti-tenger melletti nyaralóban szerelmi sokszög alakul ki egy baráti társaság tagjai között, s az érzelmek elszabadulnak, amikor a körülöttük lévő kiszáradt erdő lángra kap. A nyitóest vendége a film egyik főszereplője, Langston Uibel lesz.

Érkezik a Német és Bajor Filmdíjon egyaránt díjazott Sisi és én című német-svájci-osztrák dráma is, melyben Sztáray Irma grófnő a 40 éves Sisi új társalkodónője. A korfui villában, távol az udvar szigorú etikettjétől, saját törvényeik szerint élnek. Irmát minden megpróbáltatás ellenére rabul ejti a karizmatikus, modern Sisi, ám a külvilág nem nézi jó szemmel az öntörvényű, független szellemet. A film a sokszor elmesélt Sisi-mítosz vad változata, melyben két színészi őserő, Susanne Wolff és Sandra Hüller csap össze, Tanja Hausner lenyűgöző jelmezeiben, Nico, a Portishead és a Le Tigre zenéjével.

Tűzvörös égbolt

Műsoron lesz az idei Bajor Filmdíjon értékelt A róka, mely Adrian Goiginger rendező dédapjának igaz története. A történet szerint a második világháború elején egy zárkózott fiatal katona egy sebesült rókakölyökre bukkan, amit meggyógyít és magával visz a megszállt Franciaországba. 

Az érdeklődők szintén megtekinthetik a magyar származású svájci rendező, Barbara Kulcsar Svájcban közönségkedvenc Aranyéveink – Végül újrakdjük? című filmjét, mely egy frissen nyugdíjba vonuló házaspár újrakezdésének történetét dolgozza fel bájos humorral, mély együttérzéssel, könnyedsége ellenére is fontos, mindannyiunkat érintő kérdésekkel. 

A mustrából természetesen nem maradhat ki Németország idei Oscar-nevezettje sem, mely a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon két díjat nyert és elvitte a legjobb film, a legjobb rendezés és a legjobb vágás díját is Német Filmdíjon. A tanári szoba izgalmas és sokrétű alkotás, melyben az elhivatott, fiatal Carla a hetedikesek osztályfőnöke, matematikát és testnevelést tanít. Az óráin jó hangulatban, aktívan vesznek részt a gyerekek, amíg sorozatos lopások nem zavarják megaz iskola nyugalmát. A tanári szoba a hatalmi viszonyok laboratóriumává változik, és a gyerekek között is egyre nő a feszültség. Carla lassan úgy érzi, felőrlődik a megmerevedett frontok között.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!