Hírek

Tovább folyik a díjszezon, jelöltek a forgatókönyvírók, a vágók és a látványtervezők

Greta Gerwig: Lady Bird

A 2017/18-as Oscar-szezon szakmai részét a Színészek Céhe nyitotta meg, de a kritikusok díjai után az ő jelöléseik után sem lett teljesen világos a kép azt illetően, hogy kik lesznek az idei év nagy befutói. Az ünnepek után most kicsit begyorsultak az események, tegnap a Vágók -, ma pedig a Forgatókönyvírók – és a Látványtervezők Céhe is kihirdette a maga jelöltjeit az év legjobbjaival.

A vágók az Oscarral ellentétben kategóriákra bontják a jelöltjeiket, így aztán hogy továbbra is homályban maradjunk, bőven jutott hely az összes lehetséges, esélyesnek kikiáltott versenyzőnek. A színészektől legjobb színészgárda jelölést kapott öt film közül (itt írtunk róla, miért fontos ez) a Rögtönzött szerelem és a Mudbound is kimaradt a szórásból, a Tűnj el!, a Lady Bird és a Három óriásplakát Ebbing határában vágói azonban itt is bejutottak a legjobbak közé, méghozzá a komédiák között, ahol a vágásáért már többször díjnyertes Nyomd bébi, nyomd! című filmet és az I, Tonyát kapták ellenfélül – így a megszokottól eltérően, most ezen a kategórián van a nagyobb hangsúly, pedig a drámák vágói közül az Elit játszma, a Dunkirk, A víz érintése, a Szárnyas fejvadász 2049 és A Pentagon titkai versenyez majd.

Tűnj el!

A Forgatókönyvírók Céhének jelöltjeinél aztán újra visszatért a Rögtönzött szerelem és a Mudbound, viszont a Három óriásplakát… nem indulhatott ebben a mezőnyben, így ezt a kimaradás most igazoltnak tekinthető. A Lady Bird és a Tűnj el! azonban töretlenül jelen van és itt is farkasszemet néznek egymással az eredeti forgatókönyvek mezőnyében, ahol a szintén egyre szebben szereplő I, Tonya és A víz érintése az ellenfél, no meg a már említett Rögtönzött szerelem. Az adaptációk között újra nyeregbe szállt a Szólíts a neveden! és a The Disaster Artist, ezeknek az Elit játszma és a Mudbound mellett egy váratlan fordulattal a Logan lett a vetélytársa.

Ha lemaradtál, itt tájékozódhatsz a díjszezon korábbi eseményeiről.

A látványtervezők jelöltjeinél talán a kosztümös, múltban játszódó filmek kategóriája hozta a legnagyobb papírformát, itt lett jelölt a Dunkirk, a Legsötétebb óra, A gyilkosság az Orient Expresszen, A Penatgon titkai és a fantasy elemekben is bővelkedő A víz érintése. A fantasy kategóriába a Szépség és a Szörnyeteg, a Star Wars – Az utolsó Jedik, a Wonder Woman, a Majmok bolygója: Háború és természetesen a Szárnyas fejvadász 2049 fért be. Bár hagyományosan itt is az eddigiek az erősebb kategóriák, legtöbbet mégis a jelenben játszódó filmalkotások öt jelöltjéből tanulhatunk az erőviszonyokról. Például azt, hogy a Logan már a második meglepetésjelölést gyűjtötte be (igen, nem a fantasyk között!), és azt, hogy az itt is jelölést gyűjtő Tűnj el – Lady Bird – Három óriásplakát… hármas pokoli erős, az amerikai szakma eddig teljes mellszélességgel mögöttük áll. Hogy a háromból ki lesz majd az év nagy győztese, azt még nem lehet tudni, de az már talán bizton állítható, hogy közülük kerül majd ki.

Három óriásplakát Ebbing határában

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com