Hírek

12 dokumentumfilmből szervez 30 helyen vetítést a Mozinet

hataronÖt közép-kelet-európai országot összefogó kezdeményezéshez csatlakozott a Mozinet filmforgalmazó cég, amelynek keretében egy alternatív forgalmazási hálózat jön létre.

A KineDok program keretében Magyarország mellett Csehországban, Szlovákiában, Horvátországban és Romániában szerveznek vetítéseket friss, a régióban készült dokumentumfilmekből iskolákban, kávézókban, kulturális központokban, művelődési házakban, főleg olyan településeken, ahol egyébként nincs mozi. Mindegyik ország vállalta, hogy legalább 20 helyen vetítést szervez a közösen

A kiválasztott 12 filmből (ezek a következők: 1989 – Határon, Sugar-blues, Normalization, Comeback, Bucharest, where are you?, Here… I Mean There, Besence Open, Consumed, Happily Ever After, Joanna, Daniel’s World, Blood) a saját nyelvére feliratozva, lehetőleg HD minőségben.
A program magyarországi koordinátora a Mozinet, a hazai vetítések március 30-án kezdődnek és összesen 30 helyre jutnak el a filmek 2016 februárjáig. A következő településekről regisztráltak vetítőhelyek: Agárd, Balassagyarmat, Balatonalmádi, Budapest, Csurgó, Dunaújváros, Eger, Győr, Gyula, Hódmezővásárhely, Köveskál, Kunhegyes, Miskolc, Ócsa, Öttevény, Pápa, Pécs, Sopron, Szeged, Tab, Tamási, Tatabánya és Veszprém, illetve Székelykeresztúron is magyar felirattal szerveznek vetítéseket a helyi magyarság számára.
Az igényes, art filmek hazai forgalmazásban különösen nagy probléma, hogy az ország jelentős részéről lemondunk, amikor ezeket az alkotásokat terjesztjük, mert már alig maradtak vetítőhelyek, ahol bemutathatjuk a filmeket. Szeretnénk egy olyan, alternatív vetítőhelyekből álló hálózatot kiépíteni, amely néhány év múlva az ország nagy részét lefedi, és amelyen keresztül lehetőséget kapnak a közösségi filmélményre az olyan városok, falvak lakosai is, akik közelében nincsenek mozik.” – mondta a Mozinet vezetője, Böszörményi Gábor.
A szervezők különösen fontosnak tartják, hogy a vetítések előtt és után tartott beszélgetések, előadások, közönségtalálkozók elmélyítik majd a filmélményt. Hazánkban és Szlovákiában az első közönségtalálkozók az 1989 – Határon c. filmhez kapcsolódónak majd, a film két rendezője, az Oscar-jelölt Anders Ostergaard és Rácz Erzsébet április második felében számos vetítésre ellátogat majd a két országban.

A program a Creative Europe támogatásával valósul meg.

Mozinet

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com