Hírek

120 éves a magyar film, programsorozattal ünnepel a Filmintézet

Ez év április 30-án ünnepelhetjük a 120. évfordulóját annak, hogy elkészült az első megrendezett magyar film, A táncz.

Csodálatos egy valami ezek a mozgóképek, amelyek mint bogarak a fehér falon másznak. Amikor őket először Nizzában láttam: elámultam, elképedtem azon, hogy az ördöngös fotográfmasina mi mindenre képes” – idézte Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos Jókai Mór több mint száz évvel ezelőtti sorait a magyar film 120 éves jubileuma kapcsán: ez év április 30-án ünnepelhetjük ugyanis a 120. évfordulóját annak, hogy elkészült A táncz – írja a Nemzeti Filmintézet sajtóközleménye. A táncz című film Zsitkovszky Béla és Pekár Gyula alkotása volt. Az első megrendezett, dramatizált jeleneteket tartalmazó magyar mozgóképből csak fotók maradtak fenn.

A 120 éves magyar filmet ünneplő programsorozat nyitányaként a Nemzeti Filmintézet április 30-án rendezi meg a Magyar Film Napját.

A jubileumi év keretében a Filmintézet Nemzetközi Mozgóképes Hungarica Kutatási Programot indít a magyar és magyar vonatkozású filmtörténeti örökség felkutatására, hozzáférhetővé tételére és lehetőség szerinti hazahozatalára. A magyar filmtörténet 120 éve alatt készült filmek több mint harmada – köztük A táncz – ma is elveszettnek számít, vagy kallódik, írja a sajtóközlemény. „Az utolsó órákban járunk, hogy a filmtörténet első 120 éve alatt készült és a világban még kallódó magyar alkotásokat és mozgóképes értékeinket felfedezzük, megmentsük és elérhetővé tegyük a ma és az utókor számára” – mondta Ráduly György, az NFI Filmarchívum igazgatója.

Júliusban Nagylátószög címmel a Ludwig Múzeumban az NFI együttműködésével nagyszabású filmtörténeti kiállítás nyílik, amely élményszerűen tárja fel a magyar film történetét. Bemutatja a film születésének időszakát, a gyártás- és mozitörténet korszakait, egyedülálló tárgyi emlékeit; megemlékezik a nemzetközi sikerekről, a külföldön alkotó világhírű művészekről és hatásukról a világ filmművészetére. A tárlatot kísérőprogramok egészítik ki; vetítések lesznek a Ludwig Múzeumban, a Budapesti Klasszikus Film Maratonon, a kapolcsi Művészetek Völgyében, filmklubokban és szabadtéren országszerte.

Kiemelt cél a fiatal generáció minőségi médiafogyasztásának elősegítése is” – írja a Filmintézet. A Nemzeti Filmintézet filmtörténeti weboldala, az Alapfilmek és az erre épülő Klassz oktatási és ifjúsági program segédanyagokat kínál a filmek felhasználására az oktatásban; újdonság, hogy 2021-ben a filmek egy része ingyenesen megtekinthető lesz az iskolákban.

A Nemzeti Filmintézet a jubileumi év alkalmából 12 részes ismeretterjesztő filmsorozatot is készít A magyar film kalandos története címmel. Az év során a Filmarchívum könyvtárának 120 különlegességét is megismerheti a közönség a Facebookon, majd ezekről bővebb cikkek készülnek a 120 éves a magyar film honlapjára.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés