Fókuszban Hírek

120 éves az első filmes Mikulás

1898-ban jelent meg először Santa Claus a mozgókép világában. A mindössze egyperces film korához képest komoly technikai bravúrokkal teszi izgalmassá a Mikulás színre lépését.

Ugyan a modern filmnyelv megalkotása leginkább David Wark Griffith (1875-1948) nevével együtt kerül említésre, ne feledkezzünk meg azokról, akik előtte tevékenykedtek a mozi megteremtésének izgalmas folyamatában. Így például a nevében szürke, de alkotásaiban igen leleményes George Albert Smithről (1864 -1959).

A Santa Claus címet viselő 1898-as film egyike George Smith korai rövidfilmjeinek.

Később ő volt az, aki kivitelezte az első színes mozgóképes alkotást. Az eljárást Kinemacolor néven ismerhetjük, ami során a fekete-fehér filmet vörös és zöld szűrők segítségével alakították színessé. Az első Kinemacolor alkotás 1908-ban a nyolcperces A Visit to the Seaside című film volt.

George Smith korai filmjei többnyire vígjátékok voltak felesége, Laura Bayley hatására, aki pantomimművész volt. George Smith speciális effektusait Georges Méliès munkái inspirálták. Ezen filmek egyike az 1898-as Santa Claus, melyben George Smith először használt dupla-expozíciót a filmtörténet során.

A mindössze egyperces alkotás itt megtekinthető:

Avatar

Keller Mirella

Keller Mirella az ELTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve magyar nyelv és irodalom szakon. 2008 óta publikál, 2011-ben Országos Diákzsűri tag volt. Jelenleg egy tajvani egyetemen tanul. A Nagyítás rovatot vezeti. kellermirella@filmtekercs.hu

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..