Hírek

120 ezer nézőnél jár a Havanna, csak oda

Kubáról az embernek a rum, a színkavalkád, a veterán autók, a salsa és a szivar jut eszébe, netán a nemrég elhunyt emblematikus vezető, Fidel Castro. A Havanna, csak oda című dokumentumfilm a szigetország másik arcát mutatja meg, három kubai magyar nő szemén keresztül.

Irén, Ágnes és Zsuzsa a ’60-es években, jóval a rendszerváltás előtt vándoroltak ki férjükkel a szocialista testvérországba, idealistán és szerelmesen, tele világmegváltó tervekkel. A három nő egész életében a szocialista berendezkedésű országban próbált boldogulni, Irén és Ágnes egyetemi tanárként dolgozik, Zsuzsa pedig masszőr. Ami közös a három női sorsban, hogy mára mindnyájan magányosan élnek, különváltak férjüktől, gyermekeik pedig – magyar útlevelüknek köszönhetően – Amerikában és Nyugat-Európában telepedtek le.

Breier Ádám 52 perces domumentumfilmje rendkívül érzékenyen enged bepillantást a három nő megható történetébe, miközben szeretettel, finom iróniával és humorral mutatja be szereplőit és a változások küszöbén álló Havannát, ahol az emberek banánon, rizsen, babon és cukron élnek, a wifi elvétve működik, és esélyed sincs boldogulni, ha nincs legalább egy külföldi rokonod, vagy nem seftelsz autóalkatrészekkel. Az amerikai embargó és a venezuelai válság okozta gazdasági nehézségek miatt szinte mindenki elhagyta az országot, akinek erre lehetősége kínálkozott. Irén, Ágnes és Zsuzsa azonban maradtak, és mesélnek nekünk.

A Havanna, csak oda a VS.hu támogatásával, a Klorofilm gyártásában készült, főbb alkotói Breier Ádám, Vodál Vera és Blaumann Edit. A film nemzetközi karrierje Grúziában, a CinéDoc-Tbilisi fesztiválon indul, a magyar közönség számára azonban már 2016 decembere óta elérhető a Videa.hu-n, mindezidáig 120 ezer nézője volt.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com