Hírek

A 14. Budapesti Építészeti Filmnapok a környezetformálásra hívja fel a figyelmet

Március 3-6. között újra offline jelentkezik a Budapesti Építészeti Filmnapok 14. évada a Toldi moziban. A fesztivál frissen közzétett előzetese és műsora elég ígéretes.

ACT GLOBAL! A 14. Budapesti Építészeti Filmnapok idei szlogenje a környezetformálásra, mint globális cselekvésre hívja fel a figyelmet. A Kortárs Építészeti Központ rendezte fesztivál célja közönségét arra ösztönözni, hogy tegyenek az épített és nem épített környezetükért saját eszközeikkel, legyen az az építészet, a várostervezés, a mérnöki munka vagy épp a lakóközösségünkben rejlő erő.

A filmnapok programja arra biztatja az érdeklődőket, hogy lépjenek át a határokon, nézzenek körbe a világba, inspirálódjanak és cselekedjenek.

Az idei nyitófilm, A Főépítész – A képzelet ereje, Floris Alkemadét, az OMA korábbi vezető tervezőjét három éven keresztül követi a színfalak mögött. Az építész felfelé ívelő karrierjét hagyta félbe azért, hogy Hollandia főépítészeként döntéshozói szinten képviselhesse innovatív ötleteit. Milyen építészeti és területfejlesztési problémákkal szembesül Hollandia, az egyik legfejlettebb környezetkultúrával rendelkező ország? Milyen szerepet játszhat a közszféra az építészeti és urbanisztikai innováció elősegítésében? A film személyes portré, szakmai kiáltvány és inspiráló mozaik ötletekből, érvekből, véleményekből és tervekből.

A fesztivál további filmjeiben Dorte Mandrup mesél a mai építészet lényegéről és feltételeiről; Bruce Mau megmutatja, a design hogyan tud egy jobb élethez hozzájárulni; Peter Rice története pedig rávilágít, milyen elképesztő szerepe van a mérnököknek az építészek árnyékában. A modern építészeti örökséggel ebben az évben egy külön blokk foglalkozik három filmmel, amelyek mindegyike fontos kérdéseket feszeget. Miért tapadnak össze az épületek a korral, amiben létrejöttek? Ki határozza meg a múlt jövőjét? Miért lenne szükséges a megfelelő műemlékkezelés, illetve a kompromisszum és diskurzus szerepe még azelőtt, hogy a bontás realizálódna? 

Fokváros és Los Angeles lenyűgöző tájain időzve a vízi infrastruktúra és ökoszisztéma kapcsolatában mélyülhetünk el, de arra is fény derül, mi köti össze a dayak őslakos törzset a tokiói olimpiai játékokkal. Megismerhetjük közvetlen közelről az Európában designerként, a tengerentúlon építészként és tanárként ismert Breuer Marcellt; kipróbálhatunk egy újfajta együttélési formát Milánóban; megtapasztalhatjuk a közösség erejét, amit a lisszaboni és Marseille-i dzsentrifikációval és tömegturizmussal szembeni ellenállás hívott életre; továbbá a fesztivál zárófilmjében megtudhatjuk azt is, hogy a kerékpározás miként jelenthet gyógyírt a modern élet viszontagságaira.  

A fesztivált idén újra offline rendezik meg, a vetítések és kísérőprogramok helyszínéül a Toldi mozi szolgál.

A filmek eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal lesznek elérhetőek. Az előzetes jegyvásárlás már elindult.

Program

MÁRCIUS 3. | CSÜTÖRTÖK

20:00 A főépítész – A képzelet ereje
20:30 A főépítész – A képzelet ereje
21:45 Fogadás + nyitóbuli: Dj XF a.k.a. Dj Ex Főépítész >> Act Global Dj Set

MÁRCIUS 4. | PÉNTEK

19:00 Silencio – Lisszabon hangjai + beszélgetés a rendezővel
19:15 Mérnöki fantázia
21:15 Olimpiai Törzs + beszélgetés a rendezővel
21:00 Mau
23:00 Buli + Toldi klub

MÁRCIUS 5. | SZOMBAT

17:00 Breuer bohémjai
18:45 Eltűntnek nyilvánítva + A berlini csatahajó + Ikonok – Iľja Skoček + beszélgetés
19:00 Cenni #1 + beszélgetés
21:00 Jelenetek egy kiszáradt városból + Reflexió – A víz útja
21:15 Marseille csatája
23:00 Buli + Toldi klub

MÁRCIUS 6. | VASÁRNAP

17:00 Másfajta tudás: Dorte Mandrup + beszélgetés
18:00 “…aranyat ér” + beszélgetés
20:00 Anyataxi két keréken

Keleti Léda

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com