Hírek

Két hét múlva kezdődik a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál

Augusztus 11-15. között 30 ország 370 alkotása lesz majd látható a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon. Három moziban és két szabadtéri helyszínen ingyenesen lesz megtekinthető a legfrissebb magyar és európai animációs filmtermés legjava, emellett szakmai programok, kiállítások, könyvbemutatók, közönségtalálkozók, fényfestés, a gyerekek számára pedig animációs játszóház és koncert színesíti a fesztivál programját.

A 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál megemlékezik Richly Zsoltról, Gyulai Líviuszról és Jankovics Marcellről, akiknek munkáiból válogatást láthat majd a közönség. Az idei KAFFon sok születésnapost is ünnepelnek:

50 éves a Kecskemétfilm, 70 éves Orosz István és Cakó Ferenc és 90 éves Dr. Matolcsy H. György, a Pannónia Filmstúdió egykori stúdióvezetője.

Három filmszínházban – a Malom Moziban, a Hírös Agóra színháztermében és az Otthon Moziban – és két szabadtéri helyszínen – a főtéri „Tér a térben” területen és a Magyar Naiv Művészek Gyűjteményének udvarán – is animációs filmeket vetítenek majd négy napon át. A versenyprogramok mellett a panoráma szekcióban a partnerfesztiválok – Annecy, Stuttgart, Zágráb, Hangzhou, Espinho, Pozsony és London – díjnyertes filmjei mutatkoznak be.

Jankovics Marcell

 

Idén is köszönti a fesztivál a kerek születésnapjukat ünneplő, a magyar animációs filmművészet karakterét meghatározó személyiségeket: a 90 éves Dr. Matolcsy H. Györgyöt, a Pannónia Filmstúdió egykori – a magyar animáció aranykorát megteremtő – stúdióvezetőjét és két 70 éves rendezőt, Orosz Istvánt és Cakó Ferencet. Mindhármuk munkásságából retrospektív vetítések keretében kaphat ízelítőt a közönség. A 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál időpontja egybeesik a kecskeméti rajzfilmstúdió megalapításának 50. évfordulójával. E jeles jubileumot a fesztivál tíz vetítésből álló programmal és az elmúlt 50 év legemlékezetesebb pillanatait bemutató kiállítással ünnepli majd.

A KAFFon retrospektív vetítésekkel emlékeznek meg Richly Zsoltról – aki többek között a Luther-sorozat rendezője volt – és két Kossuth-díjas, a kecskeméti stúdió életét is meghatározó alkotóról, Gyulai Líviuszról és Jankovics Marcellről.

Több kiállítás is színesíti majd a 15. KAFF programját: Milorad Krstić, Menyhei Szabolcs, Cakó Ferenc, Szoboszlay Eszter képeit a Hírös Agórában, míg Orosz István képeit a Bozsó Gyűjteményben lehet majd megtekinteni, továbbá könyvbemutatókra, előadásokra és szakmai konferenciára is sor kerül a KAFF négy napja alatt.

Sajtóközlemény

Keleti Léda

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com