Hírek

15. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

Idén 15. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 6. és 11. között 35 országból 59 filmet vetítenek Budapesten. A fesztivál idei szlogenje: Nézz szembe a világ legfrissebb lenyomatával!

A dokumentumfilm elsődleges célja a valóság eseményeinek megörökítése, a rejtett jelenségek feltárása, emberi sorsok bemutatása – vizuális lenyomat arról, ami itt és most körülöttünk történik. De milyen nyomot hagyunk magunk után a jövő generációi számára? A 15. Verzió Filmfesztivál ismét az elmúlt évek legizgalmasabb dokumentumfilmes válogatását hozza el, hogy megmutassa a világ legfrissebb lenyomatát.

Az Emberi jogi versenyprogramban, a Diák- és elsőfilmes versenyprogramban és a Magyar panorámában látható filmek mellett három központi téma áll idén a fesztivál fókuszában: a munkavállalók világa (Életünk a munka), az emlékezet relativitása (Az emlékezés formái) és bolygónk állapota (Földünk a tűréshatáron). Az Hommage szekcióban két kiemelkedő dokumentumfilmesről emlékeznek meg – Claude Lanzmann és Michael Glawogger utolsó filmjét is levetítik; a Wapikoni Friends pedig a kanadai őslakos fiatalok érdekképviseleti műhelyfoglalkozáson készült rövidfilmjeit mutatja be.

Életünk a munka

A fesztivál idei kiemelt partnere a munka jelenével és jövőjével, munkahelyteremtéssel, munkajogokkal foglalkozó International Labour Organization (ILO). Az Életünk a munka szekció filmjei a munka világának mai kérdéseit járják körül. A blokk válogatásában láthatunk a közvetlen közelünkben élő, rabszolgaságban tartott embereket, halálos betegséget okozó kínai telefon-összeszerelő gyárat, rejtett kamerás alámerülést a legrosszabbul fizető cseh munkák világába. Megismerhetjük a svéd munkaközvetítő irodák abszurd működését, a katari futball-világbajnokság stadionját építő vendégmunkások saját focikupájának történetét, és megtudhatjuk, sikerül-e a svéd topmenedzsernek megmenteni a legnagyobb orosz autógyárat. A szekció filmjeinek meghívását az ILO támogatta.

Az emlékezés formái

Életünk eseményei lenyomatot hagynak bennünk. Fontos felidézni a múlt sötét foltjait, hogy túljuthassunk a traumákon, de csalókák, torzultak is lehetnek az emlékeink. Az emlékezés formái szekció filmjei között vetítik Kurt Waldheim osztrák államférfi életrajzi filmjét, aki „elfelejtve” náci múltját az ENSZ-főtitkárságig jutott, de Csehszlovákia 1968-as megszállását is újraélhetjük az öt résztvevő ország katonáinak visszaemlékezésében. Az emlékek felidézését terápiaként használó horvát színházi rendező egy 1991-es gyerekgyilkosságot dolgoz fel, a belgrádi ellenállás kiemelkedő figurája ellenben hetven éve egy bezárt ajtó mellett él. A történelmi emlékezet üzletté is válhat, ennek bizarr példája Laosz, a világ legsűrűbben bombázott országa, ahol manapság virágzik a bombaturizmus. Különleges csemege Bill Morrison rendező kanadai aranyláz idejéből származó, archív felvételekből összeállított filmje, mely óda a filmművészet némafilmes korszakához. Az alkotó mesterkurzust is tart a fesztivál ideje alatt.

Földünk a tűréshatáron

Milyen gyorsan vágjuk ki magunk alatt a fát? Mennyi időnk van még hátra, amíg a globális felmelegedés miatt megemelkedő tengerszint mindent elmos? Mi az, amit még megtehetünk, hogy lelassítsuk ezt a folyamatot? A Földünk a tűréshatáron szekció filmjei bolygónk állapotát mutatják be – a francia erdőgazdaságok fái között bolyongva, az olajfúrótornyok munkásainak életén át a burmai borostyánvadászok háborútól sújtott mindennapjaiig. Akad olyan alkotó, aki a klímaváltozásról mesél leendő ükunokájának, és a lépésekről, amelyeket még nem késő megtenni. Azt is megtudhatjuk, hova kerülnek a megunt okostelefonok és számítógépek: a világ legnagyobb elektromos szeméttelepére, Akrába, vagy gúnynevén Szodomába.

Dok-Szak-MA

A Dok-Szak-MA című háromnapos program keretében a magyar dokumentumfilmes szakma jelenlegi helyzetét járjuk körül neves külföldi és hazai szakemberekkel. Szó lesz a közelmúltban fesztiválsikereket elért alkotásokról, a finanszírozás hazai és külföldi lehetőségeiről, valamint a filmforgalmazás alternatív útjairól. (November 7-8-9., CEU, October Hall)

DocLab – frissen vágva!

A Verzió és a CEU filmkészítő műhelyében a dokumentumfilmek és az emberi jogok iránt érdeklődő kezdő és gyakorló filmesek rövidfilmeket és trailereket készítenek egy profi filmesekből álló nemzetközi csapat segítségével. Az elkészült videókról a fesztivál során személyesen mesélnek az alkotók és a workshop-vezetők. (November 9., Blinken OSA)

Guests meet Guests

A Vöröskereszt nemrég nyílt charity kávézójában lehetőség nyílik a meghívott vendégekkel szakmai kérdésekről beszélgetni a Guests meet Guests találkozókon. Belépés csak szakmai akkreditációval! (November 7-8-9., Empathy Café)

Diák Verzió / Ifi Verzió

A fiatal generációt ebben az évben még több program várja: hétköznap délelőttönként folytatódik a Diák Verzió program, a középiskolásoknak szervezett, ingyenes filmvetítések és beszélgetések. Idén először Ifi Verzió címmel egésznapos programot szerveznek tinédzsereknek, melynek keretében civil szervezetek emberi jogi érzékenyítő workshopokat tartanak.

A fesztivál helyszínei idén is a Toldi mozi, a Művész Mozi, a Kino Café Mozi, a Blinken OSA Archívum, a Közép-európai Egyetem, valamint a Trafó Kortárs Művészetek Háza, mely a fesztivál nyitóeseményének is helyet ad. A filmvetítéseket beszélgetések kísérik a rendezőkkel, emberi jogi aktivistákkal és szakértőkkel.

Vidéken november 15. és 25. között az Apolló Mozi Pécs, Szegeden a Grand Café Mozi, és idén először Kecskeméten az Otthon Mozi vetít válogatást a 15. Verzió filmjeiből.

A 15. Verzió Filmfesztivál az Európai Unió Kreatív Európa Programjának támogatásával valósul meg.

 

Avatar

Sajtóközlemény

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya