Hírek

Vér, homok és populizmus – Itt a 15. VERZIÓ Diákfilmes programja

Groó Diana filmrendező, Kerekes Péter rendező-producer és Antonello Vinci programkurátor alkotja az idei Nemzetközi zsűrit, akik a 15. VERZIÓ Diák- és elsőfilmes versenyprogramjának legjobbjáról döntenek.

Idén 10 rövid és egész estés dokumentumfilm szerepel a Diák- és elsőfilmes versenyprogramban, amit 26 országból érkezett 55 nevezés közül válogatott ki a 15. Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál előzsűrije.

A filmek földrajzilag és tematikusan is nagyon távoli történeteket dolgoznak fel, a valóság legfrissebb lenyomatait adva.

A Homok és vér az iraki és szíriai konfliktusokra emlékeztető, régen esedékes reflexió, ahol a személyes jellegű beszámolókat sokkoló archív felvételek követik; a Holló főhőse egy száműzetésben élő jezidi festő, akit az ISIS azért fenyeget, mert művein az általuk elkövetett erőszakot ábrázolja. Az Anya fegyverben egy mianmari forradalmi vezető és családanya nehézségeiről mesél a két szerep összeegyeztetésével; a Meuthen pártja a populista Alternatíva Németországnak (AfD) párt jelöltje, Jörg Meuthen népszerűségének nyugtalanító növekedését mutatja be.

Anya fegyverben

Megint elfelejtettem nefelejcset hozni két magyar nő portréja, akik nagyon különböző környezetben nőttek fel és alapítottak családot a kommunizmus alatt; az Ugyanarra megyünk főszereplői egy kirgiz apa és fia, akik hétköznapi álmaikat szeretnék megvalósítani; a Carlos filmje egy Oroszországban tanuló guatemalai diák nehézkes viszonyát mutatja be anyósával és apósával első gyermekének születése után.

Egy mindentől távol eső kubai falu elektromosság és közutak nélkül élő lakóinak megpróbáltatásairól szól az El Manguito. Másképpen izolált Az ő hangjuk helyszíne, ami egy lengyel bentlakásos iskolát mutat be, mely elszigetelt és gondoskodó környezete hallássérült gyerekeknek; A sziget című doku pedig intim bepillantás egy Kelet- és Nyugat-Jeruzsálem határán álló hospice ház lakóinak történetébe.

El Manguito

Nemzetközi zsűri 

A háromtagú nemzetközi zsűri a Diák- és elsőfilmes verseny legjobb filmjét díjazza, melyhez legfőbb szempontjai a szakmai kiválóság és a választott téma kreatív megközelítése. A nyertes film rendezőjét a fesztivál 1000 euróval támogatja. A zsűri tagjai:

Groó Diana

Groó Diana filmrendező, producer és a METU Budapest egyetem Mozgóképkultúra és Média Szakirányának vezetője. Társalapítója a Katapultfilm stúdiónak (2002), a Malcah Productions-nek (2011) és DunaDock dokumentumfilmes Masterclass és Workshop sorozatnak (2013). Játékfilmjei a Csoda Krakkóban (2004) és a számos díjat nyert Vespa (2010), dokumentumfilmjei az Előttem az élet (2006), mely elnyerte a 4. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Filmfesztivál közönségdíját, valamint a Jeruzsálemi Filmfesztiválon díjazott Regina (2013).

Kerekes Péter 

Peter Kerekes filmrendező, producer és tanár. A Pozsonyi Előadóművészetek Akadémiáján tanult rendezést 1991 és 98 között és jelenleg is ott tanít filmrendezést. Dušan Hanákkal együtt részt vett a játék- és dokumentumfilmes műhely létrehozásában, filmjeiben a történelem és emlékezet összetett viszonyát vizsgálja. A 66 Szezon (2003), a számos fesztiváldíjat nyert Gulyáságyú (2009) és a 2013-as Karlovy Vary filmfesztivál FEDEORA díját elnyerő Bársonyos terroristák (2013) alkotója.

Antonello Vinci

Antonello Vinci  a Szardínia szigetén megrendezett Babel Filmfesztivál programkurátora, mely kisebbségi nyelveken beszélő filmeket tűz műsorra. A politológus végzettségű Vinci részt vett a szardíniai családok magánfilm gyűjteményének fejlesztésében, amely az 1920-as évektől kezdve gyűjt felvételeket. Számos kulturális projekt munkatársa volt, melyek az olaszországi második világháborús ellenállók tevékenységével foglalkoztak, vagy éppen az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának európai alkotmányokra való hatásával.

A 15. VERZIÓ Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál díjátadó eseménye november 10-én, szombaton este f8-kor lesz a budapesti Toldi Moziban. A díjnyertes filmeket november 11-én, vasárnap délután ismét levetítik.

Sajtóközlemény

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com