Hírek

170 millió forinttal támogatja 24 film készítését a médiatanács

Összesen mintegy 170 millió forintból 24 film elkészítését támogatja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Magyar Média Mecenatúra programjában.

A médiatanács a Magyar Média Mecenatúra programjában a 2017-es Ember Judit-pályázat idei első fordulójában tizenhét dokumentumfilm – köztük egy határon túli alkotás – elkészítését támogatja 109 millió forinttal.

A határon túli pályázó, Bencze Zoltán egy 1929-ben alapított csíki hokicsapat történetét mutatja majd be. Hazai gyártásban készül film András Ferenc rendezésében Zichy Mihály festőről, Czinke Gyula Halassy Olivér vízilabdázó, M. Nagy Richárd pedig Dargay Attila rajzfilmrendező életét mutatja be. Babos Tamás forgat arról a háromszoros Oscar-díjas Rózsa Miklósról, aki többek között a Ben Hur és A bagdadi tolvaj filmzenéjét szerezte; László Barna a Szászcsávási Zenekar zenészéről, Mezei Ferenc Csángálóról készít filmet.

A Pókerarcok című film három 95 év körüli színházi szakemberrel – Lénárt Istvánnal, Lázár Egonnal és Sívó – a főszerepekben szemlélteti az elmúlt hetven év kulturális életét Gerő Péter rendezésében, míg egy másik alkotásban Bonta Zoltán a 30-as és a 40-es évekbeli magyar filmkomédiák olasz filmgyártásra gyakorolt hatását tárgyalja.

Egy alternatív otthonteremtési lehetőséget mutat be Hörcher Gábor stábja, amikor egy csapat fiatal saját kézzel, helyben kitermelt anyagból épít magának vályogházakat. A harmadik résszel folytatódhat a Magyar retró sorozat Papp Gábor Zsigmond rendezésében, amely ezúttal a társadalom alapegységét, a családot mutatja be 1950 és 1980 között.

Az emberkereskedőktől megmenekülők számára fenntartott védett házak küzdelmes hétköznapjai elevenednek majd meg Schwechtje Mihály Védelem alatt című filmjében. Szirmai Márton a Privát tanmenet című négyrészes online sorozat elkészítése után a televízióban folytatja a nem mindennapi módszerekkel – például társasjátékkal vagy a demokrácia gyakoroltatásával – dolgozó pedagógusok bemutatását.

Az 1944. december végén felállított magyar partizáncsapatot, a Petőfi-brigádot hét topolyai testvér sorsán keresztül ismerhetik majd meg a nézők Lavro Ferenc rendezésében. Hajdú Péter Mihály filmet forgat a székelyföldi önrendelkezés történetéről és jelenkori törekvéseiről is.

Magyar testépítőket mutat be Nemes Anna a Szép testben szép lélek című alkotásában, Beszterczey Judit stábja pedig Budai Alex mesterfodrász egy hetét fogja végigkövetni, aki hollywoodi hírességek hajkölteményei mellett a legszegényebbek hajáról is gondoskodik háromhavonta a Deák téren. Szekeres Csaba dokumentumfilmje azokra az idős párokra hívja majd fel a figyelmet, amelyekben férj és feleség együtt kénytelen megküzdeni az Alzheimer-kórral.

A Macskássy Gyula-pályázat idei első fordulójában a médiatanács hét animációs produkcióval pályázó alkotót részesített 60,7 millió forintos támogatásban. Újabb epizóddal folytatódhat a Szupermalac és Űrpatkány, valamint a Bab Berci kalandjai Máli Csaba, illetve Kovács Márton rendezésében. Bárdos Csaba filmesíti meg Berg Judit Cipelő Cicák című könyveinek egyik történetét, valamint Baltavári Tamás készít 3D-s animációs ismeretterjesztő filmet a pozsonyi csatáról és az azt megelőző évekről. A Tesók című film egy fiú és egy kismalac barátságát meséli majd el a távoli futurisztikus jövőben, a rendező Nagy Marci. Heim István kétrészes sorozatában Detti és Drót nevű kutyája egy időutazás különböző dimenzióiban vesznek részt, Weisz Béla szériája pedig magyar közmondásokat dolgoz majd fel.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com