Hírek

1956 – A Corvin moziban 56 és kora a moziban címmel rendeznek vetítéssorozatot

Bacsó Péter: A tanu

A forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára emlékezve 56 és kora a moziban címmel minden generációt megszólító ingyenes vetítéssorozatot rendeznek november első hétvégéjén a Corvin moziban.

A tanú (a képen), Angi Vera, Megáll az idő, Szabadság, Szerelem, Szamárköhögés – összesen 24 magyar filmalkotás lesz újra látható nagyvásznon november 5-én és 6-án reggel 10-től késő estig az egykori események kulcsfontosságú helyszínén álló budapesti Corvin moziban – olvasható a szervezők MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Mint írják, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára megrendezett vetítéssorozat olyan fikciós alkotásokat és dokumentumfilmeket tűz műsorra, amelyek méltó mozgóképes emléket állítottak a hatvan évvel ezelőtti eseményeknek.

A filmválogatás különlegességét azok a játékfilmek biztosítják, amelyek 1956-ban készültek – köztük Keleti Márton vígjátéka, a Puskás Ferenc szereplésével készült Csodacsatár, Banovich Tamás mesefilmje, Az eltüsszentett birodalom, valamint Fábri Zoltán Körhinta című világhírű alkotása.

A korkép teljessége végett számos olyan klasszikust is láthat majd a közönség, amely nem 1956-ban készült vagy akkor játszódik, hanem annak megértését segíti, hogy milyen volt az élet Magyarországon a forradalom előtt és után.

A válogatás filmjeiben a magyar mozi nagy alakjai, köztük Básti Lajos, Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Garas Dezső, Kiss Manyi, Kállai Ferenc, Pap Vera, Psota Irén, Ruttkai Éva, Soós Imre és Törőcsik Mari lesz látható nagyvásznon.

A vetítéssorozat az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott emlékbizottság támogatásával a Budapest Film Zrt. szervezésében és a Filmalap szakmai közreműködésével valósul meg.

Bővebb információ és a rendezvény programja a Corvin mozi honlapján, a http://corvinmozi.hu oldalon és Facebook-oldalán található meg.

Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság