Hírek

1956 – A forradalom ünnepe a MaNDA DVD-kiadványain

MANDA logo_rgbTerror és forradalom 1949-56 címmel emlékezik meg az 1956-os forradalom évfordulójáról a MaNDA kiemelt, tematikus DVD-sorozata.

A júniustól decemberig minden hónapban megjelenő sorozat nemcsak a szűken vett forradalmi eseményekre koncentrál, hanem az 1956 előtt és után történtekre is. Elsősorban olyan filmtörténeti értékek kerültek a válogatásba, amelyek vagy még nem jelentek meg DVD-n, vagy újra keresetté váltak és ismételt megjelenésükkel a gyűjtők minőségileg értékesebb kiadványt vehetnek a kezükbe.

A forradalom és a hozzá vezető út ábrázolása a magyar játékfilm történetében több hullámban jelent meg, mindig tükrözte saját korának közérzetét, valamint a cenzurális viszonyokat is. Az első hullámból többek között megjelenik Keleti Márton A csodacsatár (1957) vagy Révész György Éjfélkor (1957) című alkotása.

A válogatásban kiemelt helyet kapnak a Magyar Művészeti Akadémia által támogatott és idén restaurált filmek közül olyan remekművek, mint Makk Károly Cannes-ba visszatért alkotása, a Szerelem (1970), Gábor Pál Angi Vera (1978) című filmje, amely a korszakban az egyik világsiker volt.

A már megjelent, de újra keresett filmek mellett (ezek közé tartozik Bereményi Géza Eldorádó, illetve Bacsó Péter Te rongyos élet című mozija) további hiánypótló kiadványokat jelentet meg a MaNDA: Kovács András A ménesgazda (1978), Mészáros Márta Napló szerelmeimnek (1987) című munkáját, valamint Makk Károlynak a kádári megtorlások idején játszódó alkotását, az Egymásra nézve (1982) című mozit.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com