Hírek

1956 – Film készült a forradalom hódmezővásárhelyi eseményeiről

amikor Amikor megszűnik a félelem címmel film készült az 1956-os forradalom és szabadságharc hódmezővásárhelyi eseményeiről, az alkotást pénteken este a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban mutatják be.

Rókus Ákos, a filmet rendező hódmezővásárhelyi városi televízió vezetője és nem mellesleg a Filmtekercs.hu szerkesztőségi tagja elmondta, a 85 perces alkotás három részből tevődik össze. A film első része az 1956-os forradalom helyi és országos eseményeit mutatja be vásárhelyi szereplők sorsán keresztül.

A második fejezet a forradalom egyetlen hódmezővásárhelyi mártírja, Gácsi László tragikus sorsát tárja a nézők elé, a film záró része pedig a megtorlások időszakáról és a forradalmi szerepvállalás miatt kettétört emberi sorsokról szól.

Az alkotás készítői a forgatás során 12 egykori szemtanút szólaltattak meg, de a televízió 30 éves archívumának köszönhetően olyan, a forradalom meghatározó vásárhelyi szereplőivel készült beszélgetések is belekerültek a filmbe, akik ma már nem élnek. Így hallható majd Kertész Dezső, a katonai tanács, illetve Gyáni Imre, a nemzeti bizottság elnökének visszaemlékezése is.

A filmben szerepel negyedórányi archív felvétel, valamint nagyon sok korabeli fotó és dokumentum az Emlékpont, a városi levéltár, illetve a Németh László Városi Könyvtár helytörténeti gyűjteményéből.

Alább a film bő első percét láthatjátok ízelítőül, Rókus Ákos kollégánknak pedig ezúton is szeretnénk melegen gratulálni!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com