Hírek

20 éve halt meg Tolnay Klári

Tolnay Klári-emlékestet rendeznek vasárnap szülőfalujában, Mohorán a színésznő halálának huszadik évfordulóján a Tolnay Klári Emlékházban.

Balla István, az emlékház vezetője, a Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület elnöke az MTI-nek elmondta: a művésznő utolsó színházi szerepéből, A nagymamából rendezett kiállítással és múltidéző beszélgetéssel emlékeznek a film- és színművészet meghatározó alakjára művészbarátai, pályatársai, Auksz Éva, Bajza Viktória, Pásztor Erzsi, Tóth Enikő és Őze Áron.

A szügyi asszonykórus is fellép az emlékesten, amelynek két házigazdája Vadas Zsuzsa újságíró és Mohai Gábor előadóművész lesz. A rendezvény fővédnöke Juhász Judit, a Magyar Művészeti Akadémia szóvivője.

Az emlékkoncerten Kósa József zongoraművész megszólaltatja Tolnay Klári zongoráját.

2000 szeptemberében Mádl Ferenc akkori köztársasági elnök nyitotta meg a Tolnay Klári Emlékházat a Nógrád megyei Mohorán, a színésznő gyermekéveinek helyszínén. A pályafutását, privát életének pillanatait megörökítő fotóanyag, jelmezei, személyes tárgyai abban a faluban találtak otthonra, amelyről a nagy színésznő így írt:

„Mohora a béke szigete, a világ közepe volt számomra”.

Sok száz fotó mellett Tolnay Klári erkölcsi bizonyítványa, munkakönyve, vezetői engedélye, 1950-es évekből való takarékbetétkönyve, órája, gyűrűje, két Kossuth-díja vagy éppen úti pasziánsza és vígszínházi öltözőasztala is része a gyűjteménynek.

Tolnay Klári 1914. július 17-én született és 1998. október 27-én halt meg Budapesten.

Mohorán rendszeresen szerveznek programokat, kiállításokat, művészi esteket, emléknapokat. Az egyesület megalapította a Tolnay Klári-díjat is, amelyet a magyar színház- és filmművészet szolgálatában nyújtott magas színvonalú és odaadó munkásságért ítélnek oda évente. A díjat először 2014-ben, Tolnay Klári születésének századik évfordulóján adták át. Az első díjazott Vándor Éva Jászai Mari-díjas és Reviczky Gábor Kossuth-díjas színművész volt.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com