Hírek

20. Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemle: Irgalom Oroszországtól Egyiptomig

20. Faludi FilmszemleA Faludi filmszemle november 18-19-én ünnepli 20. születésnapját. A jubileumi mustrára az irgalom témájában várt filmeket a szervező jezsuita rend. A filmszemlét már 8 éve fotópályázat is kíséri. A tematikus pályázatra 18 országból 91 rövidfilmet, továbbá 72 hazai fotográfiát küldtek be a lelkes amatőrök.

A Faludi Ferenc Akadémia nemzetközi fesztiváljának fókuszában az amatőr alkotók állnak, akiknek lehetőségük nyílik arra, hogy a magyar filmszakma elismert művészeivel találkozzanak a szemlének otthont adó ART+Cinemában (régi Örökmozgó). A zsűri elnöke Enyedi Ildikó Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, akinek filmjeiből válogat a mozi november 15 és 17 között. A zsűri további tagjai: Nagy Dénes rendező, akinek a Másik Magyarország című filmjét tűzi műsorra az Art+Cinema, Gelencsér Gábor Balázs Béla-díjas filmesztéta és Lázár Kovács Ákos esztéta, a Pázmány egyetem Kommunikáció Intézetének vezetője.

Az amatőr filmeket a miskolci jezsuita gimnázium tanulóiból verbuvált diákzsűri, továbbá a Pro Educatione erdélyi felnőttképzési hálózat csapata is értékeli. A fesztiválon bemutatkozik a vajdasági Cinema Filmműhely, amelynek alkotásaival nemcsak a korábbi Faludi szemléken, hanem a 2. Magyar Filmhéten is találkozhatott a közönség.

A fotókat Haris László fotográfus a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Benkő Imre Balázs Béla-díjas fotográfus és Bege Nóra fotográfus értékeli. A pályamunkák legjobbjai november 17-20-ig lesznek megtekinthetők az Uránia Nemzeti Filmszínház első emeletén. A rendezvényhez kapcsolódva az Uránia zsűritagokról készült portréfilmeket tűz műsorra november 17-én. 16 órától az Uránia dísztermében levetítik a két közelmúltban készült portréfilmet Benkő Imréről és Haris Lászlóról, majd 18 órától az Uránia emeleti kávézójában a fotográfusokkal Sulyok Miklós művészettörténész beszélget. A vetítés jeggyel látogatható, a beszélgetésen a részvétel díjtalan.

Történetek szórt fényben (rendező: Simonyi Balázs, 2011-2015, 59 perc): Benkő magányos hosszútávfutó alkat: a világ vizuális megértése, az ember és környezetének viszonyai, annak változásai és azok leképezése érdekli fotográfusként, kitartó szorgalommal, nagy távlatokban, lassan készíti el sűrű szövésű képeit, amelyek albumba, sorozatba rendezve még mélyebb jelentéstartalommal bírnak. Amelyekben egy szolid szituáció is számos kontextusban értelmezhető. Időt szán a témájára. Gyalog jár: visszahúzódó megfontoltsága segít közel kerülni alanyaihoz.”

Léptékváltás (rendező: Gulyás Gyula, 2013, 52 perc): Haris László Balogh Rudolf-díjas fotóművész a Magyar Művészeti Akadémia tagja. A róla szóló portréfilmben vall az alkotói gyökereiről, arról, hogyan került már hétévesen a fotókészítés közelébe. Magára úgy tekint, mint a technikai paraméterekre nagy súlyt helyező alkotó. Szeretettel veszi kézbe és mutatja meg kedvenc munkaeszközeit. Felfogása szerint a fotózásban a legizgalmasabb a léptékváltás bekövetkezése: amennyiben a valóság akár egészen parányi részlete válik teljes egésszé.Haris László portréja nemcsak a képző-, fotó- és filmművészet közötti határokat sokszor átlépő művész alkotásait mutatja be, hanem az 1970–80-as évek ellenzéki törekvéseit is felidézi.

A Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemle verseny- és információs programja, valamint a fotópályázatra érkezett alkotásokból nyíló kiállítás ingyenesen látogatható, a részletes program a faludiakademia.hu weboldalon érhető el.

 

Szádeczky-Kardoss Klára

Szádeczky-Kardoss Klára a Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett. 2016-ban csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez. Újságírói tevékenysége mellett novellákat is ír.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com