Hírek

Box office: 20 millió bevétellel nyitott a Tenet Amerikában

Mivel egy világjárvány kellős közepén vagyunk, a box office számokat értelmetlen a korábbi számokhoz hasonlítva értelmezni, így az igen alacsonyak számító 20 millió dollár annyira nem rossz, bár egyáltalán nem annyi, amennyit reméltek a készítők.

A magyarországi bemutató után már írtunk a film európai nyitásáról, de hogy a film nyereséges lesz-e, azt igazán az amerikai bemutató hét dönti el.

A szeptember harmadikai premiert követően eddig nagyságrendileg 20 millió dollár bevételt hozott Christopher Nolan új filmje,

ami egy 200 millió dolláros költségvetésű filmnél igen kevés. Hogy a produkció megtérüljön, legalább 300 millió dollárt kéne elérnie a jegyeladásnak Amerikában. Persze most ennek is örülni kell, hiszen a mozik még csak most nyitnak újra, s továbbra is kérdés, hogy egyáltalán biztonságos-e elmenni a moziba. A 20 milliós bevételt 2810 mozi produkálta.

Ami a nemzetközi piacot illeti Kínában 30 millió dollárt, Angliában 13 millió dollárt, Franciaországban 11 millió dollárt, Németországban pedig 9 millió dollárt hozott a film. Az össz nemzetközi bevétel 126 millió dollár a második héten, vagyis az összbevétel eddig 146 millió dollár. A Collider írója szerint még elérheti az 500 millió dolláros összbevételt, ami ahhoz szükséges, hogy ne legyen veszteséges a film. Ez talán túlzott optimizmus, de reméljük, neki lesz igaza, hiszen a filmiparra ráférne egy nagy fellendülés.

A film kritikai fogadtatása sem a legerősebb, sokan arra panaszkodnak, hogy a film zavaros és meg sem próbál értelmet lehelni az egyre csavarosabb csavarokba. Mások pedig kifejezetten rajonganak a Tenet nyújtotta moziélményért.

Kollégánk a film humorát és posztmodern önreflexióját dicsérte.

„A Tenet ugyanis semmiképpen nem rossz film, csak Nolan brutálisan sűrű, egyre magasabbra törő életművén belül szorul a másodvonalba. Az pedig minden sutasága ellenére is nagy eredmény, hogy ahogyan Nolan összes filmje, a Tenet is újranézésre invitál, és ki tudja: lehet, hogy a többedik megtekintés során egy teljesen másik Tenetbe térünk vissza, mint amilyent ismertünk.”

Avatar

Keller Mirella

Keller Mirella az ELTE Filmelmélet és filmtörténet, illetve Magyar nyelv és irodalom szakán végzett. Jelenleg a Nyelvtudományi Doktori Iskola hallgatója. 2008 óta publikál filmes cikkeket. A Filmtekercs.hu ötfős szerkesztőcsapatának tagja. kellermirella@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya