Hírek

2014 nem a brit és az ír mozik éve volt

A LEGO kaland

A LEGO kaland A brit és az ír mozik az elmúlt 24 év legnagyobb jegyárbevétel-visszaesését könyvelhették el 2014-ben, a szakértők szerint azért, mert hiányoztak az igazi kasszasikerek.

Tavaly a mozik bevételei 2,9 százalékkal, vagyis 34 millió fonttal (mintegy 14 milliárd forint) csökkentek Nagy-Britanniában és Írországban az előző évihez képest. A bevételi statisztikák feljegyezése szerint 1991 óta ez volt a legmeredekebb visszaesés. A legnagyobb esést a skót és az ír mozik szenvedték el, itt 7 százalékkal csökkentek a bevételek.

A szakértők szerint a visszaesés részben annak köszönhető, hogy 2014-ben hiányoztak az igazi kasszasikerek. További okot a mozijegyek árának emelkedésében és a változó szórakozási szokásokban látják, ugyanis sokan szívesebben töltik le és nézik otthon a filmeket.

A brit és az ír mozikban tavaly A Lego kaland című film bizonyult a legnagyobb sikernek, egymaga 34,3 millió font (14 milliárd forint) bevételt hozott.

A második és harmadik helyre a A hobbit – Az öt sereg csatája, és az Inbetweeners 2 került. Az első tízben szereplő filmek egyébként több mint fele folytatás volt.

A Rentrak elemzőcég adatai szerint a visszaesés ellenére 2014 sorozatban az ötödik év volt, amikor a mozik bevétele meghaladta az 1,1 milliárd fontot (mintegy 450 milliárd forint). Sikeres évet zártak a 18 év felettieknek szóló filmek, A Wall Street farkasa 22,7 millió fontot (9 milliárd forint) keresett, amely új rekordnak számít a felnőtteknek szánt filmek között.

Az elemzőcég szerint 2015-ben nem fog folytatódni a visszaesés, ugyanis az olyan filmes húzónevek, mint amilyen például a James Bond, a Harry Potter vagy a Toy Story-sorozat, komolyan felpörgethetik a jegybevételeket.

Lucy Jones, a Rentrak igazgatója szerint a közönség a jövőben is el fog menni a mozikba olyan filmeket megnézni, amelyek felkeltik a figyelmüket, azonban ehhez nyomós érvekre van szükség, például folytatásokra, kedvező kritikákra vagy drága speciális effektekre. „Ez zsúfolt piac, tavaly több mint 830 premier volt … ahhoz, hogy átlépd az 50 millió fontos bevételt, olyanokat is rá kell venned a jegyváltásra, akik egyébként nem járnak rendszeresen moziba”- mondta Jones.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com