Hírek

2022-ben Budapesten rendezik a Filmarchívumok Nemzetközi Szövetségének kongresszusát

2019. április 7-13. között Lausanne-ban tartották a Filmarchívumok Nemzetközi Szövetségének (FIAF) éves kongresszusát, ahol a tagok megszavazták, hogy a 2022-es kongresszus helyszíne Budapest lesz. Diplomáciai siker, hogy a FIAF igazgató tanácsába Ráduly Györgyöt, a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum igazgatóját is beválasztották.

A Filmarchívumok Nemzetközi Szövetségét (FIAF) a Cinémathèque française, az amerikai Museum of Modern Art, a British Film Institute és a német filmarchívum alapította meg 1938-ban Párizsban. A nemzeti filmarchívumokat és a filmörökséggel foglalkozó egyéb szakmai szervezeteket magába foglaló szövetség irányelveket és ajánlásokat fogalmaz meg a film megőrzésével, felújításával és a közönséghez való eljuttatásával kapcsolatban, elméleti és gyakorlati vonatkozásban egyaránt.

Tartalmi, gyűjteményezési és technikai kérdésekkel egyaránt foglalkozik, így elsőként hívta fel a figyelmet a tűzveszélyes nitrofilmanyagok átmentésének szükségességére, a filmállomány szakszerű tárolásának fontosságára, a régi filmek vetítésének szabályozásának fontosságára. Szerzői jogi kérdésekkel, technikai szakemberek képzésével, a digitalizáció által felvetett problémák megoldásával is foglalkozik.

A FIAF-nak napjainkban 77 országból 150 tagszervezete van. A Magyar Nemzeti Filmarchívum már megalakulásától, 1957-től tagja a szervezetnek, és 1961-ben már adott otthont FIAF kongresszusnak. A francia filmpionír, George Méliès 100. születésnapja alkalmából a budapesti kongresszus a centenárium jegyében zajlott, és az eseményre hazánkba látogatott a filmrendező lánya és unokája is.

Avatar

Sajtóközlemény

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya