Hírek

25 éves az Ollókezű Edward

edward-scissorhandsItt a bizonyíték: Johnny Depp felett is eljár az idő. Huszonöt évvel ezelőtt, 1990-ben mutatták be Tim Burton ikonikus filmjét, az Ollókezű Edwardot, amely generációkat ríkatott meg. Negyed évszázaddal később az alkotók megosztottak néhány kulisszatitkot a minden lehetséges díjra jelölt sötét, romantikus meséről, amely immáron díszdobozban is kapható.  

Kutyáról mintázták

Ollókezű Edward szótlan, érzékeny karakterének kialakításához igen különös helyről vettek inspirációt az alkotók. „A forgatáson megmondtam Johnny Deppnek, hogy a kutyámról mintáztuk Edwardot” – mondta Caroline Thompson, a film forgatókönyvírója, aki hosszas keresgélés után a szomorú szemű ebében látta meg Ollókezűt.

Ősi lényt neveztek el Deppről

2013-ban egy 505 millió éves ízeltlábút neveztek el Johnny Deppről, az élőlényt tudományos körökben Kooteninchela deppiként emlegetik. „Amikor megláttam a lény ollóit, azonnal Edward jutott az eszembe. Amúgy is Depp rajongó vagyok és miként lehet halhatatlanná tenni valakit, ha nem úgy, hogy elnevezünk róla egy ősi állatot, ami egykor a tengerben élt?” – magyarázta Dr. David Legg paleontológus, a Kooteninchela felfedezője.

Tom Cruise-t akarta a stúdió

A 20th Century Fox eredetileg – az akkor már világsztár – Tom Cruise-t akarta a szerepre, hogy egy igazán nagy névvel tudják eladni a filmet. Tim Burton azonban találkozott mindkét színésszel és közölte a stúdióval, hogy neki Depp kell. A döntés egy páratlan sikerszéria kezdete volt: Burton és Depp azóta számos filmet jegyeztek együtt.

Már akkor is jártak

A 25 évvel ezelőtti képsorokon alig lehet felismerni az akkor még szinte gyerek Winona Rydert, aki nemcsak a filmvásznon csavarta el Johnny Depp fejét. Az Ollókezű Edward forgatásán már heves románcban forrott össze a két szívtipró, amiből aztán házasság és – ahogy az Hollywoodban lenni szokott – válás lett.

Létezik a környék

Bár Burton kaliforniai szülővárosáról, Burbankről mintázták az Ollókezű Edward álmos kisvárosát, valójában Tampában forgatták a jeleneteket: egy valódi környéket festettek le pasztell színekre. Miközben a filmezés zajlott, a legtöbb lakó benne élt a díszletül szolgáló házakban. Az elején a környékbeliek kimondottan utálták a felhajtást, mára azonban büszkék arra, hogy náluk forgatták az elmúlt két és fél évtized egyik legnagyobb hatású filmjét.

Az ünnepi évforduló alkalmából egy különleges díszdobozos Blu-ray kiadással készült a Bontonfilm, így a film igazán nagy szerelmesei most magukénak tudhatnak egy rendezői és zeneszerzői kommentárral ellátott kiadást, plusz még a film egyik ikonikus jelenetéből ismert kivágott papírfigurák is ott lapulnak a film, a különleges kártyák és a családi fotó mellett.