Hírek

25 film 1 nap alatt: holnap jön az 5×5 Filmfesztivál

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) fennállásának 25 évfordulója alkalmából egész napos filmvetítést tartanak csütörtökön Budapesten a Puskin moziban az 5×5 Filmfesztivál keretében.

Lajos Tamás, a Filmművészet Kollégiumának vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a kollégium által szervezett vetítéssorozat része az NKA 25 éves fennállását ünneplő eseménysorozatnak. Az 5×5 Fesztiválon a Puskin mozi öt termében öt-öt filmet láthat a közönség sokszínű műfajokban: a rajzfilmektől kezdve a szórakoztató közönségfilmeken és játékfilmeken át a művészfilmekig.

A programot úgy állították össze, hogy az lefedje a filmművészeti kollégium támogatási területének minden szegmensét, de olyan alkotásokat is műsorra tűztek, amelyek minden generáció számára érdekesek lehetnek .

„25 év alatt a filmkészítés minden területét felölelő támogatási gyakorlatot folytatott az NKA Filmművészeti Kollégiuma. Folyamatosan segítette a különféle magyar vonatkozású filmek indulását, gyártását vagy forgalmazását” – mondta a kollégium vezetője.

Jelenleg a filmgyártáshoz kapcsolódó határterületeken nyújtanak támogatást: a könyv-és folyóirat kiadáson keresztül a filmklubokig és filmforgalmazásig.

Elmondta azt is, hogy a Budapest Film rendhagyó történelem órák elnevezésű programjának keretében vetítették a fesztiválon Szász Attila Örök tél című filmjét, amelyben a háborús bűnösnek kikiáltott magyarországi svábokat hurcolnak munkatáborokba.

https://vimeo.com/287987364

Műsorra tűzik még többek között Makk Károly, Jankovics Marcell, Tarr Béla és Enyedi Ildikó egy-egy filmjét, de szerepel a programban Taratino Ponyvaregénye és a Toni Erdmann című német-osztrák vígjáték is.

A teljes program itt olvasható.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya