Nincs kategorizálva

3, 2, 1 – szerdán startol az Anilogue

Már kevesebb, mint egy hét van hátra, és indul az Anilgoue animációs filmfesztivál. Addig is keresd a frissen megjelent fesztiválújságot Budapesten és Bécsben! Tudd meg, miért tagadja még mindig a bűnösségét a papagájt evő macska, és milyen mindennapi gondokkal küzd egy nőfaló sündisznó.

Az idei fesztiválon a megszokott rövidfilmes mezőny mellett egész estés filmek is ringbe szállnak. Az első estén is egy egész estés filmet láthatunk az Urániában 3D-ben. A Franciaország egyik legnépszerűbb képregényéből készült A rabbi macskája nyitja az idei fesztivált. A vallástörténeti komédia az 1920-as évek Algériájában játszódik. A rabbi macskája már rajzstílusában is elüt a megszokott ábrázolásoktól: nem kell aranyosnak lennie, mégis melegszívű, nem kell részletesnek sem lennie, mégis magába szippantó. A film közelről követi a képregény eredeti stílusát, köszönhetően talán annak, hogy Joann Sfar, a képregény megalkotója társrendezőként is szerepelt a film elkészítésében. Az idei egész estések között pedig találunk még egy Franciországban született macskát is… Az Egy macska kettős élete is éppen egy elvetemült cirmosról szól, aki viszont nem Afrikában, hanem a párizsi háztetőkön portyázik.

Hátország (Németország)

A rövidfilmek versenyprogramját idén is úgy állították össze, hogy senki se maradjon le róla. A sietősek csütörtökön egy nap alatt megnézhetik mind a 30 rövid versenyfilmet a Toldiban. Akik pedig elnyújtanák az élvezeteket, azok az Urániban szerdától péntekig mindennap egy-egy 10-es csomagot láthatnak. Az idei rövidfilmes zsűri, Hilmar Sigurdsson (EST), Wolfgang Obermair (A) és Igor Lazin (HUN-SRB) vasárnap 16.00 órakor hirdeti ki az idei év győzteseit.

György, a sün (Lengyelország)

Az Anilogue fesztiválnak ebben az évben hivatalos söre is van. A Keserű Méz az egyik legnevesebb hazai kézműves sör: vibráló és energikus, alsóerjesztésű, szűretlen és erős. Idén a fesztivál minden buliján – köztük a péntek esti Animált éjen is – csapra verünk egy-egy hordót belőle. A péntek esti sörözésen ott lesz György, a sün, a szoknyavadász is, aki elemi elszántsággal küzd személyazonosságáért és a szeretett Jolájáért a génmanipulátorok ellen.

Vasárnap valami egészen különlegesben lehet részünk. Jankovics Marcell Az ember tragédiája című alkotása több mint 25 év alkotói munka után elkészült. A legismertebb magyar dráma 15 színből áll, melyet Jankovics mind más-más stílusban készített el.

Fimfárum: Három az igazság (Csehország)

Lesznek a fesztiválnak cseh vendégei is, például az Alois Nebel, melyben egy vasútállomás forgalmistájának szurkolhatunk, hogy megküzdjön vélt vagy valós démonaival. A Fimfárum széria harmadik része, a Három az igazság című bábanimáció, melynek a képei már önmagában magukért beszélnek, a fesztiválon pedig majd 3D-ben ragadja magával a fiatalabb és idősebb korosztályt egyaránt.

A Japánok idén a Csillaghajszával és a Levél Momónak című filmekkel képviselik magukat. Az egész estés filmek zsűrije, Bastien Dubois (FR), Fabrizio Ferrari (I) és Patrovits Tamás (HUN) november 29-én Bécsben hirdetik majd ki az idei nyerteseket a TopKinoban.

Címkék

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com