Hírek

A 33. Európai Filmdíj-átadó gáláját itt tudod szombaton követni

Európai Filmdíj

A 33. Európai Filmdíj-átadó idén szokatlan módon, virtuális keretek között kerül megrendezésre december 8. és 12. között. 

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Az 1988-ban alapított Európai Filmdíjat az Európai Filmakadémia, azaz az EFA ítéli oda minden évben, különböző műfaji és alkotói kategóriákban. A jelöltekről és a díjazottakról az akadémia több mint 3800 fős tagsága dönt, kétkörös szavazással.

2020-ban a koronavírus-világjárvány gyakorlatilag teljesen átírta a filmfesztiválok világát. Az Európai Filmdíj-átadó sem maradt ki a sorból. Az eredeti tervek szerint a rendezvényre Reykjavíkban, a Harpa Konferencia- és Koncertteremben került volna sor, azonban az Európai Filmakadémia még októberben úgy döntött, hogy a szokatlan körülmények miatt a nyertesek kihirdetésére

az idei évben egy virtuális ünnepség biztosítja a keretet.

A megszokott menetrendtől egyébként az is eltérést jelentett, hogy a világjárvány miatt március közepétől a mozi- és fesztivál bemutatók elmaradtak, emiatt a Filmakadémia egy másik rendhagyó döntést is hozott, miszerint mindazon alkotások jelentkezését elfogadják, amiknek a bemutatója 2020. május 31. előttre volt tervezve, feltéve, hogy a film premierjére november végéig filmszínházban, vagy online felületen sor kerül.

Végül pedig az is különbséget jelent a korábbi években megszokottakhoz képest, hogy 2020-ban rendhagyó módon öt helyett hat alkotás, színész és rendező versenyez az Európai Filmdíjakért.

A még novemberben kihirdetésre kerülő jelöltek listája itt tekinthető meg.

A szombaton megrendezésre kerülő virtuális gálát pedig itt lehet majd követni: Európai Filmdíj-átadó virtuális gála 

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés